Protestanten in Ulster zweren geweld niet af

LONDEN, 9 SEPT. De protestantse terreurorganisaties in Noord-Ierland doen voorlopig nog geen afstand van geweld. Ze willen de wapens pas neerleggen als aan zes voorwaarden is voldaan. Dat blijkt uit een verklaring van het gecombineerde loyalistische militaire commando, waarin de Ulster Defence Association (UDA), de Ulster Volunteer Force (UVF) en de Ulster Freedom Fighters (UFF) verenigd zijn.

De protestantse paramilitairen willen eerst zekerheid dat het staakt-het-vuren dat de IRA, de republikeinse terreurorganisatie, vorige week heeft afgekondigd permanent is. Ze wensen duidelijkheid over de opstelling van de Irish National Liberation Army (INLA), het kleine broertje van de IRA. Ook vragen ze garanties dat de Britse regering niet in het geheim een overeenkomst heeft gesloten met de IRA en dat Ulster deel blijft uitmaken van het Verenigd Koninkrijk.

Verder willen ze wachten op het gezamenlijke raamwerk voor de constitutionele en politieke toekomst van Noord-Ierland om te beoordelen wat daarvan de consequenties voor de protestantse meerderheid in Ulster zijn. Openbaarmaking van die blauwdruk die de regeringen van Groot-Brittannie en Ierland hebben aangekondigd, wordt pas op zijn vroegst in oktober verwacht.

Wel wekken de protestantse terreurbewegingen in hun verklaring de indruk dat ze zich voorlopig terughoudend zullen opstellen bij het gebruik van geweld. Zij waren verantwoordelijk voor de enige drie incidenten die zich de afgelopen negen dagen in Ulster hebben voorgedaan sinds het bestand van de IRA. Daarbij ging het om een moord, een schietpartij en een bomontploffing bij het hoofdkantoor van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA. De loyalistische paramilitairen hebben de afgelopen twee jaar meer slachtoffers gemaakt dan hun republikeinse tegenhangers van IRA en INLA. De UDA tekende vorig jaar voor 32 doden, de UVF voor 14.

De Britse regering heeft “teleurgesteld” gereageerd op de verklaring van de protestantse terreurorganisaties. Maar de Ierse premier Reynolds heeft de verklaring als “pure winst” begroet. Sinn Fein-leider Gerry Adams riep de protestantse paramilitairen op om in elk geval geen katholieken meer te doden. Hij zei dat de IRA “de moed had gehad om het initiatief te nemen. In tegenstelling tot de Britse regering en de loyalisten”.

    • Dick Wittenberg