Personeel Waggonbau in staking

ROTTERDAM, 9 SEPT. Het personeel van de Deutsche Waggonbau (DWA), producent van spoorwegmaterieel waarvoor Koninklijke Begemann belangstelling heeft, is donderdag voor twee dagen in staking gegaan uit protest tegen de plannen om het aantal arbeidsplaatsen op de lange termijn te verminderen van 7300 tot 3800.

De Treuhandanstalt, het Duitse overheidsorgaan dat de privatisering van voormalige Oostduitse staatsbedrijven regelt, heeft voor vrijdagmiddag een gesprek in het vooruitzicht gesteld. Daaraan zullen de vakbonden, de directie en commissarissen van DWA en de minister-president van de deelstaat deelnemen. De aanleiding tot de werkonderbreking vormde de vergadering van commissarissen woensdag, waarop geen beslissing werd genomen over het plan om arbeidsplaatsen te reduceren.

De onduidelijkheid komt voort uit de plannen voor de verkoop. Behalve Begemann heeft ook AEG belangstelling getoond. Vakbonden hebben inmiddels laten weten tegen een overneming door één van deze twee bedrijven te zijn, omdat zij van de zeven vestigingen er slechts twee zouden willen openhouden. Bestuursvoorzitter J.A.J. van den Nieuwenhuyzen ontkent dat er al overeenstemming is over de afslanking. Volgens Van den Nieuwenhuyzen is het plan om de arbeidsplaatsen te schrappen afkomstig van het zittende management.

Van den Nieuwenhuyzen heeft tegenover het ANP vanochtend verklaard dat hij in het tweede halfjaar meer duidelijkheid te verschaffen over de financiering van de overname. Hij wil Begemann-dochters verkopen. Eerder was er sprake van verkoop van Holec geheel of gedeeltelijk. Vandaag sprak Van den Nieuwenhuyzen over verkoop van de Belgische dochter VCST, producent van versnellingsbakken voor onder meer Nedcar.

Volgens Van den Nieuwenhuyzen wil hij “een grote klapper” maken, waardoor de schuldpositie van het Begemann-concern “geneutraliseerd” zou kunnen worden. Hij hoopt daarmee een eind te maken aan discussies over de financiële gezondheid van zijn concern, die volgens Van den Nieuwenhuyzen negatief uitwerken op de onderhandelingen met Deutsche Waggonbau.