Meisjes van veertien mogen geen proftennis meer spelen

NEW YORK, 9 SEPT. De leeftijdsgrens waarop meisjes zonder beperkingen proftennis mogen spelen wordt verhoogd van zestien tot achttien jaar. En meisjes van veertien mogen zelfs aan geen enkel proftoernooi meedoen. Dat heeft de WTA Tour, de organisatie van het vrouwentennis, gisteren bekend gemaakt op een persconferentie in New York.

Tennisters mogen vanaf 1 januari 1995 pas op hun vijftiende een beperkt aantal toernooien spelen en pas vanaf hun achttiende mogen ze aan alle toernooien deelnemen.

Het vrouwentennis heeft het afgelopen jaar veel kritiek te verduren gekregen over de leeftijdsgrens van veertien jaar. Jonge speelsters zouden onder een te grote druk komen te staan. Jennifer Capriati, die prof werd op haar veertiende, stopte vorig jaar met tennissen en raakte daarna in problemen. Ze werd door de politie in Florida gearresteerd in het gezelschap van jongens die drugs op zak hadden.

Ook het vroege einde van de carrière van wonderkind Andrea Jaeger werd toegeschreven aan de jonge leeftijd waarop ze begonnen was.

Een commissie van deskundigen heeft na een maanden durend onderzoek voor de WTA bepaald welke leeftijdsgrens wenselijk zou zijn. Tot nu toe mocht een meisje van veertien al aan twaalf verschillende proftoernooien van de WTA-tour meedoen. Dat vond de commissie veel te zwaar. Op hun veertiende mogen tennisters voortaan alleen kleinere toernooien spelen. Daarnaast adviseerden de deskundigen dat de WTA-tour de jonge tennisters beter moet begeleiden in hun eerste jaren door bijvoorbeeld allerlei extra cursussen te geven.

Voor de speelsters die dit jaar al actief worden, zoals de Zwitserse Martina Hingis die volgende maand veertien wordt, geldt een overgangsregeling. Zij mag in 1995 het oude aantal van twaalf toernooien spelen. De WTA wilde voor de jonge talenten geen verbod uitvaardigen om een 'agent' te hebben, zoals in de Verenigde Staten bijvoorbeeld geldt voor basketballers. Ook kan de WTA talenten niet verbieden om lucratieve demonstratie-toernooien te spelen.