Kamer steunt strijdmacht voor Haïti

DEN HAAG, 9 SEPT. De Tweede Kamer steunt unaniem het voornemen een oorlogsschip en een verkenningsvliegtuig naar Haïti te sturen als bijdrage aan een multinationale strijdmacht. Nederland zal geen gevechtsrol vervullen en de manschappen lopen volgens het kabinet weinig risico.

Wel heeft de Kamer veel reserves over een bijdrage van 135 mariniers aan de vredesmacht in Haïti als het huidige regime is verdreven. In een brief aan de Kamer hadden de ministers Van Mierlo (buitenlandse zaken) en Voorhoeve (defensie) al aangegeven dat het voor de hand ligt ook aan die vredesmacht mee te doen. Na kritiek van de Kamer zei minister Van Mierlo dat de veiligheidssituatie na het optreden van de multinationale strijdmacht op Haïti grondig zal worden bekeken voordat een besluit valt.

In ieder geval wil Van Mierlo op korte termijn 15 marechaussees sturen om de lokale politie te helpen na de machtsovername. Uit het debat bleek dat de nieuwe minister met meer gretigheid meedoet aan de multinationale strijdmacht dan zijn meer behoedzame voorganger. “Het gaat om Atlantische solidariteit. Dat is belangrijk want binnenkort moeten we misschien ook een beroep in omgekeerde richting doen bijvoorbeeld in het geval van het voormalige Joegoslavië,” aldus Van Mierlo.

De Kamer vroeg zich daarbij af waarom slechts één Zuidamerikaans land, Argentinië, een bijdrage levert en Canada en Frankrijk niet van de partij zijn. Zo wordt het multinationale karakter wel erg schamel meenden de meeste woordvoerders.