Haarhuis en Eltingh in dubbelspelfinale opnieuw tegen de 'Woodies'; Stich baart opzien met Agassi-imitatie

NEW YORK, 9 SEPT. Het publiek in New York schreeuwde Jonas Bjorkman naar de vierde set. De Amerikanen kiezen bij een wedstrijd tussen twee Europeanen geen favoriet. Ze willen gewoon zoveel mogelijk tennis voor hun geld. Pas op het derde setpunt in de tie-break van de derde set slaagde Bjorkman er in met een stopvolley de duur van de partij te rekken.

“Het had een vijfde set kunnen worden”, zei Bjorkman na afloop. “De mensen wilden nog meer tennis zien. Het was fantastisch om mooie punten te maken en het publiek achter je te hebben.” Maar de Zweed wist in de vierde set zijn breekpunten niet te benutten en moest op het eerste matchpoint het hoofd buigen.

De 22-jarige Jonas Bjorkman, die eerder Stefan Edberg had uitgeschakeld, verloor vannacht in New York in de kwartfinale van de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen van Michael Stich. De Duitser won in 2 uur en 51 minuten met 6-4, 6-4, 6-7 en 6-4.

Bjorkman, de nummer 71 van de ranglijst, kreeg al in de eerste set kansen. Hij kwam in de vierde game met 40-0 voor op de service van Stich, maar slaagde er niet in de service van de Duitser te breken. Zelf leverde Bjorkman zijn opslag in door een niet al te moeilijke volley in het net te slaan. In de tweede set brak Bjorkman naar 1-0, maar counterde Stich direct naar 1-1 en brak hij naar 5-3. In de derde set kwam Stich met 4-2 voor, maar haalde Bjorkman op tot 4-4 en 6-6. In de tie-break verspeelde Stich een 5-2 voorsprong. Bjorkman benutte zijn derde setpunt met een stopvolley.

In de vierde set kreeg Stich het steeds zwaarder. Hij verspeelde wederom een 4-2 voorsprong en moest daarna hard vechten om zijn service te behouden tot 5-4. Maar op het eerste matchpoint dat Stich kreeg, bij 30-40, strafte hij een te korte volley van zijn tegenstander af met een onhoudbare lob.

“Mijn service liep matig en ik was aan het einde bijzonder moe”, zei Stich, die dertien aces en vijftien dubbele fouten sloeg. “En als ik eens goed serveerde, retourneerde hij nog beter.” Bjorkmans returns deden denken aan die van zijn landgenoot Anders Jarryd. “Hij nam ze ver voor de baseline”, zo had Stich zich verbaasd.

Stich imiteerde na afloop een zegevierende Andre Agassi met buigingen naar de vier kanten van het stadion. Ook gooide Stich twee shirts in het publiek. Voor de shirts van Agassi wordt gevochten, rond de shirts van Stich keken de toeschouwers vertwijfeld naar elkaar wie de bezwete polo op zou pakken.

Stich heeft in New York pas één keer de kwartfinale gehaald, in 1991, toen hij verloor van Ivan Lendl. Vorig jaar verloor Stich al in de eerste ronde van de Zweed Henrik Holm. Ook in Australië, Parijs en Wimbledon haalde de nummer vier van de wereld slechts één keer de tweede ronde.

“Ik heb een goed jaar gehad”, zei Stich, die drie toernooien won. “Alleen de grand-slamtoernooien liepen minder. Ik ben de eerste om toe te geven dat ik daarom de eerste zes maanden van dit jaar niet op plaats twee van de ranglijst thuishoorde. Maar wel in de top-tien. Tennis draait niet alleen om vier toernooien, ook om degelijkheid, om een heel jaar solide spelen.”

Stich speelt zaterdag - Super Saturday met twee halve finales van de mannen en daar tussenin de finale van de vrouwen - tegen de Tsjech Karel Novacek die in vijf sets won van Jaime Yzaga uit Peru, de overwinnaar van favoriet Pete Sampras. De andere halve finale is een Amerikaans onderonsje tussen Andre Agassi en Todd Martin.

Novacek, dit jaar winnaar van het graveltoernooi op het Melkhuisje in Hilversum, had nog nooit eerder de halve finale van grand-slamtoernooi gehaald. Maar zijn krachtige tennis, met 28 aces, bleek te veel voor de kleine Peruaan, die alleen de twee tie-breaks wist te winnen. “Ik ben vorig gezakt op de ranglijst”, vertelde Novacek. “Toen heb ik een nieuwe coach genomen en ben ik na Roland Garros opnieuw begonnen bij de basis. Hoe sla je een forehand, hoe moet de backhand? Dat heeft me uit het dal geholpen.”

De Nederlanders Paul Haarhuis en Jacco Eltingh hebben de finale bereikt in het dubbelspel van de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen. Ze versloegen gisteren in New York de Zuidafrikaan Wayne Ferreira en Mark Knowles uit de Bahamas met 6-4 en 7-5. Het Nederlandse duo, dat eerste staat op de dubbelranglijst en vorig jaar in Zuid-Afrika het wereldkampioenschap won, is bezig aan een uitstekend grand-slamjaar. Ze wonnen in januari in Australië de finale van Byron Black en Jonathan Stark en haalden in Parijs en Londen de kwartfinales.

Vandaag, vanaf vijf uur Nederlandse tijd, spelen ze de finale om twee gewonnen sets tegen de Australiërs Mark Woodforde en Todd Woodbridge, beter bekend als de 'Woodies'. “Dat is het dubbel waar we het minst graag tegen spelen”, vertelden Haarhuis en Eltingh gisteren. “Ze hebben geen zwakke punten.” In de finale van het WK wonnen de Nederlanders in drie sets van de Australiërs, maar op Wimbledon verloren ze de vijfde set met 9-7.

De finale bij het gemengd dubbel is gisteren gewonnen door de Amerikaan Patrick Galbraith en Elna Reinach uit Zuid-Afrika. Zij versloegen Woodbridge en Jana Novotna (Tsjechië) met 6-2 en 6-4.

    • Remmelt Otten