Europese topman IBM stapt op

ROTTERDAM, 9 SEPT. Hans-Olaf Henkel, de eerste niet-Amerikaan die vorig jaar werd benoemd tot directeur van IBM in Europa, gaat het bedrijf verlaten. De 54-jarige Duitser zegt dat hij na een loopbaan van bijna 33 jaar bij IBM “nog één keer iets anders wil doen.” IBM verklaarde in een officiële reactie dat Henkel het bedrijf gaat verlaten omdat “zich een interessante carrière-mogelijkheid elders voor hem heeft voorgedaan.” Henkel wordt opgevolgd door de Italiaan Lucio Staca, tot nu toe werkzaam bij IBM in Afrika. Henkel werkte bijna 17 jaar voor IBM in het buitenland. Van 1987 tot 1993 was hij directeur van IBM-Duitsland. Daarna werd hij benoemd tot directeur van IBM in Europa.

Analisten zijn echter niet overtuigd van het vrijwillige vertrek van Henkel. Zij wijzen daarbij op de recessie op de markt voor computers en de beslissing van IBM om het bedrijf grondig te herstructureren. Vooral in Europa werden ingrijpende maatregelen getroffen om de kosten te beperken en de winst te herstellen. Er wordt daarbij door analisten gewezen op een mogelijk conflict tussen Henkel en de top van het bedrijf in de Verenigde Staten.

IBM heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 689 miljoen dollar. Op het hoogtepunt in 1988 waren bij IBM in Europa nog 112.000 mensen werkzaam. Op dit moment zijn dat er nog maar 85.000, waarvan nog eens 10.000 mensen dit jaar hun baan bij IBM zullen verliezen. Wereldwijd worden er bij IBM dit jaar 20.000 banen geschrapt waardoor het personeelbestand in 1995 op 215.000 zal uitkomen.