Duitse economie laat recessie achter zich

WIESBADEN, 9 SEPT. De Duitse economie heeft de recessie van 1993 definitief achter zich gelaten. In het tweede kwartaal van dit jaar was er in het westen van het land een duidelijke groei, terwijl de economie in de vroegere DDR zeer krachtig bleef expanderen.

Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek. Bondskanselier Kohl krijgt daarmee een sterke troef in handen in de campagne voor de Bondsdag-verkiezingen van 16 oktober.

Het bruto binnenlands produkt in West-Duitsland groeide in het tweede kwartaal met 1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en was 2,3 procent groter dan in het tweede trimester van 1993. Voor geheel Duitsland bedroeg het groeipercentage over de eerste helft van dit jaar 2,8 procent. Het westen kwam uit op 2,2 procent en het oosten op 8,9 procent.

De sterkste impulsen voor de Duitse economie komen van de export en de investeringen in de bouw. De particuliere consumptie is nog steeds een zwak punt. De toeneming daarvan lag met 1,8 procent duidelijk onder het gemiddelde.

De directeur van het bureau voor de statistiek, Hans Günther Merk, zei donderdag te verwachten dat de toonaangevende instituten voor economisch onderzoek in Duitsland hun raming van de economische groei over geheel 1994 zullen verhogen van 1 procent tot 2 procent. Hij verklaarde nog geen tekenen te zien van oververhitting.

Volgens de Duitse minister van economische zaken Günter Rexrodt, zal de groei zich in de tweede helft van dit jaar voortzetten en is het economisch herstel “vrij van inflatiedruk”. De jongste cijfers van het bureau voor de statistiek geven overigens wel aan dat de inflatie in augustus iets toenam. De prijzen lagen in west-Duitsland 3 procent boven het niveau van augustus 1993. In juli was het verschil met dezelfde maand van vorig jaar 2,9 procent, het eerste inflatiecijfer sinds april 1991 onder de 3 procent. De geldontwaarding in de vroegere DDR nam in augustus toe van 3,2 tot 3,4 procent. (Reuter)