De Berlijners stonden nooit alleen

BERLIJN, 9 SEPT. Bondskanselier Helmut Kohl heeft gisteren namens het Duitse volk in Berlijn de vertrekkende westelijke geallieerden bedankt voor hun missie. “We hebben gezien wat het betekent om in tijden van nood vrienden te hebben op wie je aankunt”, aldus de bondskanselier tot de Britse premier, Major, de Franse president, Mitterrand, en de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher. “We vieren vandaag het grootste politieke en diplomatieke succes van de moderne geschiedenis”, aldus de bondskanselier.

De ceremonie ter gelegenheid van het afscheid van de westelijke militairen duurde tien uur en eindigde met een groot militair spektakel bij de Brandenburger Tor, symbool van de Duitse eenheid, maar lange jaren ook de plaats waar de deling van Duitsland schrijnend zichtbaar was.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken zei dat Sovjet-leider Stalin zich misrekend had toen hij in 1948 opdracht gaf voor de blokkade van West-Berlijn om de stad zo tot onderwerping te dwingen. “Stalin vergiste zich in de vaste wil van de Berlijners om niet voor intimidatie opzij te gaan en in de vastbeslotenheid van de geallieerden om hen erdoor te helpen.” Hij herinnerde eraan dat binnen enkele dagen na de blokkade honderden vliegtuigen in de lucht waren om de Westberlijners van al het noodzakelijke te voorzien. “Hun alom aanwezige geluid werd deel van het dagelijks leven, een herinnering aan het feit dat Berlijn niet alleen stond.”

Volgens premier Major hebben de geallieerden de deling van Duitsland nooit geaccepteerd. Hij zei verheugd te zijn dat de militairen nu kunnen vertrekken uit een vrije, ongedeelde hoofdstad. De Franse president, François Mitterrand, sprak van een dramatische bladzijde in de geschiedenis, die nu is omgeslagen.

Een Britse veteraan toonde zich onder de indruk van de plechtigheden: “Ik ben diep getroffen door de dankbaarheid van het Duitse volk na zo lange tijd. Je zou verwachten dat de mensen dit na twintig, dertig jaar wel zouden zijn vergeten. Maar ze zijn nog steeds heel dankbaar. Dat is echt heel ontroerend.” Kransen werden gelegd bij het monument voor de zeventig mensen die bij ongelukken tijdens de elf maanden durende blokkade van Berlijn om het leven kwamen. (Reuter, AP)