Buckingham Palace voelt zich in media belasterd

LONDEN, 9 SEPT. Het Britse koninklijk huis heeft het advocatenkantoor Farrer & Co gisteren opdracht gegeven te onderzoeken of een aantal Britse media wegens smaad kan worden aangeklaagd. Buckingham Palace vindt dat kranten als The Guardian en Today, en omroepen als de BBC en ITN, tendentieuze en misleidende informatie hebben verspreid over de manier waarop de koninklijke verblijven financieel bestierd worden.

De kranteberichten zijn gebaseerd op een rapport van de kamercommissie die op de openbare uitgaven toeziet. Daaruit blijkt dat het beheer van de vijf koninklijke paleizen waarin zeven leden van de koninklijke familie wonen, jaarlijks 20 miljoen pond (56 miljoen gulden) vergt. Alleen al de telefoonrekening bedraagt 766.000 pond, zo'n 2 miljoen gulden. De kamercommissie heeft om meer openheid ten aanzien van de koninklijke uitgaven gevraagd.

Het koninklijk huis is vooral verontwaardigd over suggesties dat een deel van het geld achterover is gedrukt of bestemmingen heeft gekregen waarvoor het niet bedoeld was. Bij de openstelling van Buckingham Palace voor het publiek was afgesproken dat de opbrengst gebruikt zou worden voor restauratie van Windsor Castle.

Verschillende kranten meldden dat van de 4,8 miljoen pond aan inkomsten nog niet eens de helft naar het opknappen van het kasteel is gegaan. Een woordvoerder van het koninklijk huishouden zegt dat de ontbrekende 2,6 miljoen pond is besteed aan personeelskosten, inkoop van souvenirs en het toegankelijk maken van het paleis voor het publiek.

George V was in 1911 het eerste lid van het Britse koninklijk huis dat een rechtzaak aanspande tegen een journalist toen hij van bigamie werd beticht. Dat kwam de betrokken journalist op twaalf maanden cel te staan.

Het Britse boulevardblad The Sun werd anderhalf jaar geleden veroordeeld tot een boete van 200.000 pond, nadat de krant voortijdig de kerstboodschap van de koningin had gepubliceerd.