Beurs Amsterdam blij met cijfers brouwer Heineken

AMSTERDAM, 9 SEPT. Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs hebben vanmiddag enthousiast gereageerd op de halfjaarcijfers van bierbrouwer Heineken. De koers van het aandeel steeg met 5 gulden tot 242,50 gulden rondom het middaguur.

AMSTERDAM Heineken maakte aan het begin van de middag bekend de eerste zes maanden een winst uit gewone bedrijfsoefening te hebben behaald van 254,5 miljoen gulden, tegen 220,1 miljoen gulden vorig jaar. De winst viel hoger uit dan verwacht: de beleggingsanalisten hadden vooraf een winst voorspeld van 240 tot 250 miljoen gulden. Voor de rest van het jaar verwacht Heineken een zelfde voortzetting van de winststijging als in de eerste helft.

Voordat de cijfers vanmorgen bekend werden, was de koers met 1,50 gulden gedaald, doordat beleggers het idee hadden dat de naar verwachting gunstige cijfers al in de koers waren verwerkt door de stijgingen van de laatste maanden. Meteen na publikatie van de cijfers schoot de koers naar de 243,30 gulden, nog geen gulden onder het all time high van 244 gulden. Tegen het middaguur vlakte de koers iets af door winstnemingen.

De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs waren iets hoger. Eeen positieve invloed ging uit van de beurs van Wall Street, waar de Dow Jones-index 22 punten opveerde op 3908,46. Ook de fractioneel hogere dollarkoers - 1,7472 tegen 1,7430 gulden bij het slot gisteren - stimuleerde de handel. De Amsterdam EOE-index steeg rond het middaguur tweeënhalve punt op 418,28 punten.

Naast Heineken was het chemiefonds DSM een grote uitblinker. De koers van het chemiefonds sprong 3,90 vooruit op 149,90 gulden. Dat is de hoogste koers aller tijden. Gisteren steeg DSM al 2,90 gulden. Vooral Angelsaksische beleggers reageerden daarmee op het nieuws dat de onderneming samen met het Amerikaanse olieconcern omvangrijke investeringen overweegt in een fabriek voor de produktie van polypropeen. Een rol speelt ook de analistenbijeenkomst die gisteren in het Schotse Edinburgh werd gehouden.

Bedrijfsnieuws was er van Nijverdal-Ten Cate. De koers van het kunststoffen- en textielconcern trok 1,30 aan op 89 gulden in reactie op een verdubbeling van de halfjaarwinst tot 14,3 miljoen gulden. Voor de tweede helft van het jaar verwacht Nijverdal-Ten Cate voortzetting van de winstgroei.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren met winst afgesloten. De Dow Jones-index ging met 22,21 punten naar boven tot 3908,46 punten bij een omzet van 296 miljoen aandelen. Woensdag bedroeg die 291 miljoen aandelen.

De handel begon met winst, gestimuleerd door de obligaties die hoger waren op grond van de verwachting dat de Amerikaanse producentenprijzen over augustus goed uitpakken. De winst liep op tot 24 punten toen het conglomeraat Minnesota Mining and Manufacturing (3M) liet weten dat de winst per aandeel de komende drie jaar met gemiddeld 10 procent per jaar stijgt. Dat was goed nieuws voor de beleggers die hadden gedacht dat de meeste bedrijven de piek in de winst al over het tweede kwartaal hadden gehad. De technologiefondsen deden het ook goed.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio is de Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen vandaag verder gedaald, nadat hij gisteren voor het eerst sinds 10 mei onder de grens van 20.000 was gesloten. De Japanse beursbarometer kwam als gevolg van arbitrageverkopen 19,90 punten lager uit op 19.897,88.