Ballingen Cuba ontmoeten minister Robaina in Madrid

MADRID, 9 SEPT. Vertegenwoordigers van drie Cubaanse ballingen-organisaties hebben in de Spaanse hoofdstad Madrid een officiële ontmoeting gehad met de Cubaanse minister van buitenlandse zaken, Roberto Robaina.

De ballingen, woonachtig in Miami, zeiden “tevreden” te zijn dat de Cubaanse regering “voor het eerst in 35 jaar openlijk aan tafel gaat zitten met de oppositie en die zo legitimeert”. Robaina zei een van de drie reeds eerder ontmoet te hebben, maar gaf niet aan onder welke omstandigheden.

De drie organisaties Cubaanse comité voor de mensenrechten, Cambio Cubano en het Comité voor democratie. Zij worden beschouwd als “gematigd” en zijn - anders dan rechtse ballingen in Miami - tegenstander van het huidige handelsembargo tegen Cuba.

Robaina, voor het eerst officieel in Spanje, zou de ballingen te verstaan gegeven hebben dat verandering in Cuba “alleen denkbaar is met Castro als staatshoofd”. Volgens Robaina toonden de drie “respect en begrip” voor Cuba.

De bespreking werd bijgewoond door de Spaanse minister van buitenlandse zaken, Javier Solana. Deze drong bij Robaina aan op “een vreedzame overgang van het Cubaanse bewind” en zei dat Spanje daaraan “loyaal” zal meewerken.