Arrestatiebevel tegen topman van Frans elektronicaconcern Schneider

BRUSSEL, 9 SEPT. De Belgische justitie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Didier Pineau-Valenciennes, topman van het Franse elektronicaconcern Schneider. De industrieel, in 1992 in Frankrijk nog zakenman van het jaar, liet het afgelopen weekeinde verstek gaan bij een gesprek met de Belgische onderzoeksrechter Van Espen. Er loopt in België sinds september vorig jaar een onderzoek naar transacties van Schneider.

Aandeelhouders van Cofimines en Cofibel, Belgische dochterondernemingen van het Franse concern, hadden tegen Schneider ingediend. Hij zou van de twee bedrijven afwillen en ze te koop hebben gezet voor een veel te lage prijs. De verkoop is uiteindelijk niet doorgegaan.

Verder is er nog de verdenking van zwart geld. Schneider zou een dubieuze aandeelhouder hebben aangetrokken bij PB Finances, een bedrijf dat valt onder Cofibel en Cofimines. Deze Zwitserse aandeelhouder zou drugsgeld hebben witgewassen.

Pineau Valenciennes heeft al eerder vastgezeten in België. Hij werd eind mei opgepakt toen hij vrijwillig contact opnam met de Belgische justitie. Hij heeft toen, naar eigen zeggen onder erbarmelijke omstandigheden, twaalf dagen vastgezeten om te worden gehoord. Zijn aanhouding leidde in Frankrijk tot grote verontwaardiging.

Het Schneider-concern heeft laten weten dat zijn topman nog altijd bereid is om met de Belgische autoriteiten samen te werken, maar dan alleen op Franse bodem en onder toezicht van de Franse justitie. De leiding van Schneider heeft steeds het volste vertrouwen getoond in haar topman. (Reuter)