Voorzitter Spelen groet Nederland per satelliet

DIEMEN, 8 SEPT. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf Randstad is de officiële leverancier geworden van tijdelijke arbeidskrachten bij de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. Ter ere van die verbintenis werd gistermiddag een beeldverbinding tot stand gebracht tussen het hoofdkantoor in Diemen en William Porter 'Billy' Payne, de voorzitter van het organisatiecomité. Welcome on board, sprak de Amerikaan tot zijn Nederlandse partners.

Daarna mocht er twintig minuten met Payne worden gepraat. De drukbezette voorzitter had net zijn ontbijt gebruikt. Door het tijdverschil van zeven uur beantwoordde hij in alle vroegte in Atlanta de vragen uit Nederland. “Maar ik leef nog in jullie tijd. Ik ben net terug van het IOC-congres in Parijs.”

Alles gaat goed met de voorbereiding, zo liet de goed geluimde Payne weten. Alles is great. Nee, er zijn geen financiële problemen. Het benodigde budget van 1,6 miljard dollar zal zeker worden gehaald. “Het ging eerst een beetje langzaam, maar nu liggen we op schema.” Payne hing bij alle aangesneden onderwerpen de grote optimist uit. Criminaliteit in Atlanta? “Daar zal niemand tijdens de Spelen iets van merken.” Maar zal het dan niet wemelen van militairen en politie? “Nee, niemand zal zich ongemakkelijk voelen.” Passen Olympische Spelen nog wel in een tijd met oorlogen en armoede? “Er is juist een grotere behoefte aan zo'n evenement. De atleten zullen de wereld demonstreren dat mensen wel degelijk met elkaar kunnen leven.”

Geen vraag bracht hem in verlegenheid. “Ik ben blij dat u die vraag stelt.” Er werd bij het gezelschap in Diemen gelachen om de positieve taal van de organisatie-voorzitter. Payne noemde de samenwerking met Randstad “een huwelijk dat in de hemel was gesloten”. Directeur Frits Goldschmeding zei dat hij kromme tenen had gekregen van de wijze waarop de organisator zijn bedrijf ophemelde. “Het is typisch Amerikaans.”

Payne zou Payne niet zijn als hij ook niet de mooiste Spelen aller tijden aankondigde. Alleen al omdat in Atlanta het honderdjarig bestaan van de olympische beweging - Centennial Olympic Games - wordt gevierd, maakt het evenement bijzonder, aldus Payne. “Onze Spelen zullen verschillen van de andere. Bij ons zal er iets van alle afleveringen in de afgelopen honderd jaar terug te vinden zijn. Hoe? Dat is nog een groot geheim.” En de Spelen in Atlanta zullen rookvrij zijn. In de staat Georgia mag er in openbare gelegenheden niet worden gerookt. “Dus ook niet in de zalen en stadions van de Olympische Spelen”, stelde Payne duidelijk.

Het was tijd om afscheid te nemen. Goldschmeding groette Payne. Payne groette Goldschmeding. En nogmaals: Great to have you on board. Tot over twee jaar.

    • Hans Klippus