Verslag van de Battle Tour rond Arnhem; Terug naar september '44

In Arnhem wordt dezer dagen stil gestaan bij de gebeurtenissen van september 1944. Met exposities, ruim veertig officiële en minder officiële plechtigheden, en de opening van de gerestaureerde Eusebiustoren.

Maar herdacht wordt er al sinds jaren. Vooral oudere Amerikanen en Britten bezoeken Arnhem, waar ze meedoen aan een Battle Tour. 'You have no idea what this means to us.'

“Airborne hier, airborne daar, ik Wat veel mensen niet weten is dat er sinds jaar en dag regelmatig - op bescheiden wijze - herdacht wordt. Ieder jaar maken vooral oudere Amerikanen, Britten en een enkele Canadees, gedurende de zomermaanden Rijnreisjes, en zij doen op de terugweg Arnhem aan. De laatste excursie van deze bootvakanties is een Battle Tour, georganiseerd door de Arnhemse VVV.

De toer vertrekt dus steeds van de Rijnkade, zodat je al meteen met een sprong in het verhaal zit. Want, begint de gids: “Voor u ziet u de John Frost brug,” zo genoemd naar de luitenant-kolonel van het 2de - en enige - bataljon paratroopers, dat in de loop van 17 september de brug weet te bereiken, en zich verschanst in de huizen rondom de noordelijke oprit.

In afwachting van de andere airbornes uit de richting van Oosterbeek - waar de landingsterreinen liggen, en in afwachting van het grondleger dat uit het zuiden optrekt.

Dat echter met grotere tegenstand van de Duitsers en andere onverwachte problemen te maken krijgt, net als de landingstroepen op de noordelijke Rijnoever, zodat Frost en zijn mannen zich na een heroïsche strijd van vier dagen in de vroege ochtend van donderdag 21 september aan de Duitsers moeten overgeven. 'Een brug te ver' in een notedop.

    • Edith Schoots