Vendex tracht Superdoe-keten kwijt te raken

ROTTERDAM, 8 SEPT. Het detailshandelsconcern Vendex heeft onlangs tevergeefs zijn doe-het-zelf-keten Superdoe te koop aangeboden aan het bouwconcern NBM-Amstelland, beheerder van de doe-het-zelf-zaken Gamma en Karwei.

NBM-Amstelland heeft vanmorgen bevestigd het aanbod inmiddels te hebben afgewezen. “De verkooppunten van Superdoe zijn slecht”, gaf een NBM-woordvoerder als verklaring. Een Vendex-woordvoerder ontkende vanmorgen in een reactie de Superdoe-keten met zoveel woorden te hebben aangeboden: “Ik kan het bericht niet plaatsen.”

Vendex heeft 15 Superdoe-winkels - behalve voor doe-het-zelf-artikelen ook voor woninginrichting - met een gezamenlijke vloeroppervlakte van 40.000 vierkante meter. Naar verluidt heeft Vendex Superdoe aangeboden aan een aantal andere doe-het-zelf-ketens, waaronder NBM-Amstelland dat 22 Gamma en Karwei-winkels onder de hoede heeft met een omzet van 150 miljoen gulden. “Via een belang in Inter

PAG.23WINST NBM-AMSTELLAND

gamma zijn we franchise-gever, terwijl we ook franchise-nemer zijn bij een aantal winkels in onze handelsgroep'', lichtte de NBM-woordvoerder toe

De markt voor doe-het-zelf-artikelen groeit nog steeds, doordat consumenten steeds meer vrije tijd en een hoger inkomen krijgen. De populariteit van het knutselen als hobby neemt toe, terwijl ook de hoge arbeidskosten van professionele klussers de consument tot zelfwerkzaamheid aanzetten. Vorig jaar steeg de omzet in Nederland met 7 procent en volgens Vendex overtrof Superdoe deze groei ruimschoots. Ook NBM-Amstelland wist de omzet vorig jaar te vergroten onder meer de uitbreiding in het oosten van het land. Bij NBM levert de handelsgroep, waaronder de bouwmarkten vallen, een steeds grotere bijdrage aan de netto-winst. NBM-Amstelland maakte vanmorgen bekend het eerste halfjaar een winststijging te hebben geboekt van 9,2 naar 11,8 miljoen gulden.

Superdoe valt bij Vendex in de sector Wonen, waartoe ook Lederland (leren meubelen), Stoutenbeek Wooncentrum (woninginrichting), Van Reeuwijk (meubelen) en Mondileder Stoutenbeek (leren meubelen). Bij elkaar omvat de Wonen-poot 94 winkels met een gezamenlijk vloeroppervlak van ongeveer 135.000 vierkante meter. Volgens het Financieele Dagblad van vanmorgen, dat zich beroept op “bronnen rond het detailhandelsconcern”, wil Vendex de Wonen-winkels allemaal verkopen. Vendex zou het concern zo willen stroomlijnen met het oog op de komende beursgang. Een Vendex-woordvoerder ontkende vanochtend ook dit bericht: “Het is onzin, onjuist en niet aan de orde.”

    • Karel Berkhout