Vandalen twee keer actief bij Sachsenhausen-monument

VUGHT, 8 SEPT. Het monument voor de tijdens de oorlog in het concentratiekamp Sachsenhausen omgekomen Nederlanders, dat dinsdag in Vught werd onthuld en in de daarop volgende nacht werd beklad met drie hakenkruizen, blijkt al zaterdag doelwit te zijn geweest van een actie. Toen werd het dekkleed over het monument in brand gestoken. Van de daders van de acties ontbreekt elk spoor.

Het monument dat op een grasveld staat in het park Reeburg, werd dinsdag onthuld. Gisteren, na het bekend worden van de kladpartij, kwam een aantal van de oud-gevangenen uit Sachsenhausen die bij de onthulling aanwezig waren terug. De hakenkruizen waren toen al weggewist.

Vanmiddag zouden 2000 kinderen van de Vughtse lagere scholen een stille tocht houden naar het monument als protest tegen de acties. Een van de scholen heeft het Sachsenhausen-monument geadopteerd.

Burgemeester G.J. de Graaf van Vught is “ongelooflijk kwaad en geschokt”. “Mensen die zoiets doen verdienen de volstrekte minachting van de gemeenschap; ze zijn geen haar beter dan degenen in de kampen die hun medemensen het leven onmogelijk hebben gemaakt. Juist in een gemeente als de onze, waar zoveel monumenten herinneren aan de oorlog, komen dergelijke acties hard aan. Precedenten kennen we niet”, aldus De Graaf. Omdat eerder al het dekkleed in brand werd gestoken, meent hij dat er waarschijnlijk sprake is van een gerichte actie.

Het monument is ontworpen door Gonny Vendeville uit Overveen. Op een ronde steen staan de woorden “Sachsenhausen sterker van de dood”. In het midden is een rode driehoek aangebracht met daarop de letter H. Met de rode driehoek duidden de Duitsers de politieke gevangenen aan; de H staat voor Holland. In het monument bevindt zich een urn met as uit het 'Konzentrationslager Herzogenbusch' dat tijdens de oorlog in Vught was gevestigd.

Het Sachsenhausen-monument werd daarom ook in Vught geplaatst. Uit het concentratiekamp werden in de nacht van 5 op 6 september 2.800 gevangenen op transport gesteld naar Sachsenhausen. Meer dan 1400 van hen vonden daar de dood.