Toxopeus terug als keepster bij hockeyvrouwen

BUNNIK, 8 SEPT. Jacqueline Toxopeus is de opvallendste naam in de nieuwe selectie van de Nederlandse hockeyvrouwen. De keepster van Den Bosch keerde het nationale team vorig jaar de rug toe na onenigheid met de toenmalige bondscoach Bert Wentink. De 29-voudige international Toxopeus hoopt onder diens opvolger Tom van 't Hek over drie weken tegen Duitsland haar rentree te maken. “Ik vind het nog steeds een eer om in Oranje te spelen. En ik heb heel veel vertrouwen in Tommie. Hij was de beste keuze.”

Van de zestien speelsters die tijdens het WK in Dublin actief waren, zijn zeven vrouwen afgevallen. De opvallendste afwezigen zijn Ellen Kuipers (bedankt) en Frederiek Grijpma (gepasseerd). Ook Mieketine Wouters keert niet terug in Oranje. De Amsterdamse bedankte om dezelfde reden als Toxopeus voor het nationale team. In tegenstelling tot de keepster kreeg Wouters geen uitnodiging van de nieuwe bondscoach. Het Nederlands vrouwenteam gaat zich voorbereiden op het Europees kampioenschap, dat volgende zomer in Amstelveen wordt gehouden. Eind november '95 volgt het pre-olympisch toernooi in Zuid-Afrika, waar de internationals zich kunnen kwalificeren voor de Spelen van Atlanta. Van 't Hek heeft voorlopig veertien speelsters opgenomen in de selectie, die dit najaar wordt aangevuld door twee of drie speelsters. De voorlopige selectie ziet er als volgt uit:

Noor Holsboer, Suzan van der Wielen, Florentine Steenberghe en Wietske de Ruiter (HGC); Jeanette Lewin, Machteld Derks, Marlies Vossen en Stella de Heij (Kampong); Ingrid Appels, Margje Teeuwen en Irvy Scheepstra (MOP); Jacqueline Toxopeus, Mijntje Donners en Dilianne van den Boogaard (Den Bosch).