Sportief gedrag kost Oostenrijker Muster game, set en match

NEW YORK, 8 SEPT. Thomas Muster gaf een punt cadeau aan Andre Agassi en verloor daarna zeven games op rij. Een return van Agassi die door de lijnrechter en scheidsrechter uit was gegeven, werd door Muster gecorrigeerd. Daardoor werd het niet '3-5, voordeel Muster', maar bleef het 5-3 en 40-40. Het punt werd overgespeeld. Muster was twee punten later de set kwijt, en leverde de derde set in met 6-0.

Het natuurtalent Agassi won gisteren de kwartfinale van de open Amerikaanse tenniskampioenschappen in New York met 7-6, 6-3 en 6-0 van de Oostenrijker Muster. Zaterdag speelt hij in de halve finale tegen zijn landgenoot Todd Martin. Vanavond en vannacht spelen Jaime Yzaga en Karel Novacek en Michael Stich en Jonas Bjorkman om de andere plaatsen in de halve finales.

Agassi is uit op een revanche. Door Muster werd hij dit jaar op Roland Garros uitgeschakeld in de tweede ronde. Door Martin werd hij dit jaar op Wimbledon uitgeschakeld in de kwartfinale. Agassi, die wegens een polsblessure en een operatie in de winter niet kon spelen, was gezakt tot de twintigste plaats op de ranglijst. Hij was niet geplaatst op de US Open. Ver beneden zijn stand.

Hij vond in New York de motivatie om zijn gelijk te bewijzen. Om zijn tegenstanders weer het idee te geven dat er iets bijzonders, iets raars zou moeten gebeuren voordat ze in staat zouden zijn om Agassi te verslaan.

“Ik heb inmiddels veel ervaring en speel daarom met meer vertrouwen dan ooit”, zei de 24-jarige Agassi na afloop. “Muster voelt zich minder op zijn gemak op hardcourt dan ik. Ik slaagde er in de rally's vanaf het begin te domineren en Muster is niet op zijn best als hij defensief moet spelen. Na de tie-break in de eerste set, raakt hij duidelijk het geloof in de overwinning kwijt.”

Muster, een gravelspecialist die harder werkt op de baan en meer traint dan welke tennisser dan ook, slaagde er niet in terug te vechten na het verlies van de eerste set. Hij had in de vierde ronde Bruguera verslagen en stond tegen Agassi met 4-1 voor, maar erkende na afloop dat de baansoort hem meer problemen had gegeven dan hij had verwacht. “Op gravel had ik meer tijd gehad om bij zijn slagen te komen, op hardcourt kwam ik tijd tekort.”

De uitslag van 6-0 in de derde set was niet alleen te danken aan de ineenstorting van Muster. Het was ook een bewijs van de concentratie die Agassi wist op te brengen. Hij verslapte geen moment, hij maakte in de derde set geen enkele onnodige misser. Agassi, met vriendin Brooke Shields langs de kant, zegt dat hij veel van zijn succes te danken heeft aan zijn nieuwe coach Brad Gilbert, een oud-professional. “Gilbert heeft zijn hele carrière partijen gewonnen die hij had behoren te verliezen. Ik heb juist het omgekeerde gedaan. Wij vormen een perfecte combinatie.”

De rustige, gedegen spelende Todd Martin versloeg in de kwartfinale de Duitser Bernd Karbacher met 6-4, 7-6, 4-6 en 6-4. Zijn laatste nederlaag tegen Martin, op Wimbledon, heeft volgens Agassi geen invloed meer op hun wedstrijd van zaterdag. “Gras was in zijn voordeel”, zei Agassi gisteren. “Op hardcourt kan ik meer doen met zijn gebrek aan snelheid. Maar iedereen die de halve finale haalt, kan ook het toernooi winnen.” Agassi haalde in 1988 en 1989 in New York de halve finales, waarin hij verloor van Ivan Lendl, en bereikte in 1990 de finale, waarin hij ten onder ging tegen Pete Sampras.

Bij de vrouwen slaagde de 19-jarige Mary Pierce er niet in de hooggespannen verwachtingen waar te maken. Haar kracht-tennis werd vanaf de baseline eenvoudig ontregeld door de zeven jaar oudere Tsjechische Jana Novotna. Vorig jaar had Novotna met service-volley-spel de finale gehaald op Wimbledon en uiteindelijk op zo dramatische wijze van Steffi Graf verloren dat ze moest uithuilen op de schouders van de Hertogin van Kent. Op Flushing Meadow verzamelt ze haar overwinningen met een uiterst effectief spelletje vanaf de baseline. “Ik kan het tempo afwisselen, Langzaam en snel. Dat bracht Pierce uit haar spel.” Bovendien lukt het Novotna om voor het eerst te genieten van de atmosfeer op de tribunes. “De fans hier zijn veeleisend. Ze willen emoties zien, woede, spannende partijen en mooie rally's. Ik ben tevreden met een ace. Maar dan roepen de fans: 'Nog een'. Ik begin het leuk te vinden.”

Morgen speelt Novotna in de halve finale opnieuw Graf, die tot nu toe al haar partijen binnen een uur heeft gewonnen. Graf versloeg de Zuidafrikaanse Amanda Coetzer met 6-0 en 6-2. “Iedere partij tegen Graf is anders”, zei Novotna gisteren. “Als ik de kracht van haar slagen kan bijhouden - en dat moet lukken na een partij tegen Pierce - maak ik wel degelijk een kans.”

    • Remmelt Otten