Spaarloonregeling

De overheid voerde de spaarloonregeling in: een fiscaal voordeeltje voor werknemers en werkgevers. Vervolgens blijkt dit geschenk op prijs te worden gesteld en daarom wordt het, amper uitgereikt, weer goeddeels teruggepakt. Wat is dit voor beleid? In de jaren dat ik met de ambtelijke top van het toenmalige WVC moest onderhandelen over vernieuwingen in mijn sector, de gezondheidszorg, kreeg ik steeds opnieuw ingepeperd dat elke nieuwe stap eerst bewezen effectief en besparend diende te zijn. Indien men, zoals in het geval van de spaarloonregeling, zelfs iets bedenkt doet men kennelijk geen onderzoek en geen verkenning van de markt. Dit overheidsbeleid blijkt weer eens in handen van weinig succesvolle lieden die in grote delen van het reguliere bedrijfsleven (en de gezondheidszorg) snel heen gezonden zouden worden.

    • Dr. J.J.L. Derksen