Poloërs koesteren nog hoop na nipte nederlaag

ROME, 8 SEPT. Het Nederlands waterpoloteam is er niet in geslaagd de laatste vier te bereiken op het WK in Rome. Kroatië toonde zich gisteren een klasse beter dan het zevental van bondscoach Ivo Trumbic, hoewel de uitslag (11-10) anders doet vermoeden.

In de twee resterende wedstrijden, tegen Griekenland en Hongarije, heeft Nederland aan één overwinning voldoende om zich bij de laatste zes te scharen.

Die positie was aanvankelijk de doelstelling van Trumbic en zijn spelers. Een plaats bij de eerste zes zou een startbewijs voor de Olympische Spelen in Atlanta garanderen, maar de internationale waterpolobond besloot op het laatste moment dat de eerste acht volgend jaar in een wereldbekertoernooi moeten strijden om zes olympische plaatsen. Daarvoor heeft Nederland zich nu reeds geplaatst.

Trumbic keek tevreden terug op de eerste week van het WK. “Niemand had vooraf echt durven dromen dat we al zo ver zouden komen. Het is zaak dit team, met misschien een paar wijzigingen bij elkaar te houden. Dit team heeft toekomst.”

Bij het WK zwemmen sloegen de Chinese vrouwen opnieuw toe. De estafetteploeg haalde met 3.37,91 op de 4x100 vrij ruim anderhalve seconde af van de mondiale toptijd. Op de 400 meter vrij zegevierde Ahlua Yang. Op de 100 meter rug won haar landgenote Chihong He goud. Op de 100 meter vrij bij de mannen legde de Rus Alexander Popov beslag op de eerste plaats. Met zijn eindtijd van 49.12 bleef de tweevoudig olympisch kampioen ver achter bij zijn eigen wereldrecord. (ANP)