Polderwinkels

Dat de grootschalige detailhandel niet uitblinkt in ethische bedrijfsvoering is genoegzaam bekend, maar dat deze sector nu waarschijnlijk alle mogelijkheid krijgt met afzichtelijke polderwinkels de Nederlandse binnensteden leeg te zuigen, is afschuwelijk. In NRC Handelsblad van 1 september verklaart de directeur van Macintosh dat de enige reden dat er nu nog winkels in de binnensteden zijn, is dat zij vastzitten aan langlopende huurcontracten. Als het aan hem ligt stappen wij binnenkort allemaal op zaterdag in de auto en gaan naar de periferie om boodschappen te doen. Dit niet omdat dat prettig is voor ons (files, onafzienbare, parkeerterreinen, onpersoonlijke winkelcentra), maar alleen omdat het gemakkelijker de zakken vult van de detailhandel (lagere huren, geen lastige junks, meer 'display-ruimte').

In deze tijd van terugtrekkende overheid is hier dus een ontwikkeling gaande die schreeuwt om ingrijpen van hogerhand. Zoveel voorbeelden van steden in Europa en Amerika zijn er om te bewijzen dat deze ontwikkeling de desintegratie van steden tot gevolg heeft. De overheid heeft echter bedacht dat geldverdienen belangrijker is en gaat waarschijnlijk de regels versoepelen. In dat geval zullen de Nederlandse consumenten duidelijk moeten maken dat men liever in een levendige stad winkelt dan in de tochtige periferie door de polderwinkels te boycotten.

    • Just Schimmelpenninck