Open Monumenten

Van de synagoge van Appingedam tot de begraafplaatsen in Maastricht zijn zaterdag 10 september in Nederland weer monumenten en gebouwen voor het publiek geopend. Kerken, industriële monumenten, handels- en kantoorgebouwen, stationsrestauraties, hofjes, stijlkamers, musea en particuliere woningen kunnen worden bezocht en bekeken door geïnteresseerden in de architectuur. Een selectie uit het programma.

Groningen. Boerderij Hoogwatum bij Bierum, de Pancratiuskerk in Godlinze. In Groningen rondritten door de binnenstad vanaf het CS, het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

Friesland. Architectuurtentoonstelling in Lyckamahuis te Beetsterzwaag. Stadhuis, kerken en stijlkamer van Huize Martinus in Bolsward, de Aldfaers Erf Route Wunseradiel, op en rond Het Vliet in Leeuwarden en Haga's Boterdrabbelkoekenfabriek in Sneek.

Drenthe. Het beekdal van het Deurzerdiep met oude nederzettingen, het schansje van Van Galen in Assen, de Nederlands Hervormde Kerk in Emmen, de turfstrooiselfabriek in Assen, de olie- en korenmolen in Woldzigt.

Overijssel. De kalkovens te Dedemsvaart, het Noorderbergkwartier in Deventer, twintig momumenten in Kampen, de loge van de Vrijmetselarij en de Schepenzaal van het stadhuis in Zwolle .

Gelderland. Industriële monumenten in Apeldoorn, de houtskoolbranderijen in Uddel, in Arnhem staat de Slag om Arnhem centraal, veel fraaie ornamenten in Buren, verdedigingswerken in Elburg, panden langs de rivier de Berkel in Zutphen.

Limburg. Oorlogsmonumenten bij Brussum, Romeinse thermen in Heerlen, mijnschacht in Kerkrade, grafmonumenten in Maastricht.

Noord-Brabant. In 's-Hertogenbosch panden aan het water en binnenschepen, de St. Petruskerk in Boxtel, gotisch raadhuis en kantongerecht in Oirschot, in Roosendaal het gebied tussen de Hoge en Lage brug.

Zeeland. De stadswallen van Hulst, de kaden van Goes, de Karolingische Burg in Oost-Souburg en de Oostbeer in Vlissingen.

Zuid-Holland. Drie stadswandelingen met aandacht voor jongere bouwkunst In Den Haag, bouwwerken van stadsarchitect G. N. Itz in Dordrecht, historische werkplaatsen in Leiden, havenarchitectuur in Rotterdam, in Rijswijk wordt het oude gerestaureerde tolhuis geopend.

Utrecht. Het fort in Abcoude, de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort, de tuin van kasteel Broekhuizen te Leersum, kerken in Rhenen, het landschapspark Copijn in Soest, het museumkwartier in Utrecht, de middeleeuwse vestingwerken te Wijk bij Duurstede.

Noord-Holland. Speciale aandacht voor Singel, Munt, Rokin en Damrak in Amsterdam, fiets en beeldenroute in Bussum, stijlkamers van het oude weeshuis in Enkhuizen, de buitenplaats Wester-Amstel in Amstelveen, rondleiding St. Bavokerk in Haarlem met demonstratie slingerproef Faucault.

Flevoland. De Koninginneroute in Urk, en rondleidingen in het Rijsmuseum voor Scheepsarcheologie in Dronten.

Ter gelegenheid van de Open Monumentendag is een Open Monumentenkrant uitgebracht, verkrijgbaar bij de plaatselijke ANWB en VVV-kantoren, in de gemeentelijke bibliotheken en bij de geopende monumenten zelf.