Oosteuropese voetballanden succesvol bij EK-debuut

ROTTERDAM, 8 SEPT. De zogenaamde kleine voetballanden uit Oost-Europa hebben tijdens de eerste EK-kwalificatieduels laten zien dat ze ten onrechte over een kam worden geschoren met traditioneel zwakke ploegen als Malta en Luxemburg. Zo verweerde Slovenië zich goed tegen vice-wereldkampioen Italië (1-1), boekte Macedonië een zwaarbevochten gelijkspel tegen Europees kampioen Denemarken (1-1) en hield Slowakije het sterker geachte Frankrijk op een 0-0 eindstand.

In de groep van Nederland leek Wit-Rusland lange tijd succesvol tegen Noorwegen. In Oslo zorgde invaller Frigaard twee minuten voor tijd voor de magere 1-0 zege. Noorwegen behoort met Tsjechië tot de grootste concurrenten van Oranje, dat zich alleen bij een eerste of tweede plaats kwalificeert voor het EK'96 in Engeland.

In groep 4 had Italië geluk dat de Duitse scheidsrechter Heyneman een tweede goal van Slovenië ten onrechte afkeurde. Nu bleef het 1-1 in Maribor en hielden de Italianen een traditie in stand: zwak spel tegen zwakker geachte tegenstanders. Italië kwam zelfs op achterstand door een vroege goal van Udovic. Twee minuten later maakte Milan-verdediger Costacurta de gelijkmaker. In dezelfde groep verloor Oekraïne thuis met 2-0 van Litouwen.

In groep 2 behoedde Flemming Poulsen zijn Deense ploeg voor een nederlaag tegen Macedonië. In Skopje zorgde de voormalige spits van PSV pas in de 87ste minuut voor de 1-1 eindstand. Macedonië was op voorsprong gekomen door Stoikovski. De Nederlandse scheidsrechter Van der Ende had de nodige moeite om het duel in de hand te houden.

In dezelfde groep won België met 2-0 van Armenië. De Belgen kwamen al na vier minuten op voorsprong door een eigen goal van de Armeniër Kbrasahian. Een kwartier voor tijd wist Degryse een Belgisch doelpunt te maken.

Bij het duel in groep 1 tussen Slowakije en Frankrijk viel het licht tot twee keer uit. Het oponthoud in Bratislava leidde tot een uur vertraging. Het vertoonde spel viel tegen. De Fransen konden niet aantonen waarom ze ten onrechte waren uitgeschakeld voor het afgelopen wereldkampioenschap.