Onderzoek naar terugsturen van asielzoeker

DEN HAAG, 8 SEPT. Minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) laat onderzoeken of het verantwoord is om de Surinaamse asielzoeker H. Aboikonie terug te sturen naar Paramaribo. Dat heeft het departement van justitie gisteren meegedeeld in antwoord op een brief van GroenLinks. Aboikonie en tien andere ex-militairen zijn eind jaren tachtig naar Nederland gevlucht. Justitie heeft hun asielverzoeken afgewezen. De Surinaamse activist voor de mensenrechten S. Rensch zei eerder dat gedeserteerde militairen van het leger van Bouterse hun leven niet zeker zijn in Suriname. Vertegenwoordigers van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks hadden gisteren een gesprek met Rensch en directeur I. de Miranda van Moiwana '86, een bureau dat opkomt voor de mensenrechten in Suriname.