Nigeriaanse justitie wist niets van acht decreten af

LAGOS, 8 SEPT. De Nigeriaanse minister van justitie, Olu Onagoruwa, heeft nooit iets te maken gehad met de acht draconische decreten die de sterke man, generaal Sani Abacha, dinsdag heeft uitgevaardigd. Onagoruwa heeft dit gisteren tijdens een persconferentie gezegd.

“In feite heeft het federale ministerie van justitie nooit een kopie van deze wetten gezien”, aldus de bewindsman, die met aftreden dreigde omdat hij geen verantwoordelijkheid wil dragen voor de maatregelen. Volgens Onagoruwa zijn de geantedateerde decreten ongeldig, omdat dergelijke wetten door het ministerie van justitie moeten worden opgesteld. Abacha heeft de maatregelen gerechtvaardigd met een verwijzing naar “de revolutie” van 17 november 1993, de dag dat hij de macht greep.

De nieuwe wetten geven zijn militaire regering de absolute macht. Door rechtbanken te verbieden de regering te berechten staan Abacha en zijn agenten boven de wet. De lopende zaken tegen de staat van vakbondsleiders die hun ontslag aanvechten, zijn met dit decreet onmogelijk gemaakt. De ontbinding van het bestuur van de drie vakbonden wordt gelegitimeerd in één van de andere nieuwe maatregelen. Een derde decreet verhindert de publikatie van vijftien bladen door de sluiting van drie onafhankelijke persgroepen. Een van die groepen, Corcord, is in het bezit van Moshood Abiola, de vermoedelijke winnaar van de ongeldig verklaarde presidentsverkiezingen. Verder kan iedereen die een potentieël risico voor de veiligheid vormt zonder proces drie maanden opgesloten worden. De gebruikelijke periode was zes weken.

De machteloos staande politici van de oppositie verwachten een periode van zware politieke repressie en anarchie. Zij voorspellen grote onrust onder de bevolking. Nigeria heeft een onrustige periode van twee maanden achter de rug met stakingen in de olie-industrie en demonstraties voor democratie en voor de vrijlating van de gevangengenomen Abiola. (Reuter)