NBM-Amstelland: winst stijgt 28,3 pct

Het bouwconcern NBM-Amstelland heeft in het eerste halfjaar van 1994 een met 28,3 procent gestegen winst behaald en een bedrijfsresultaat dat bijna 40 procent hoger uitkwam. Dit resultaat ontstond bij een omzet die met 10 procent toenam. De werkvoorraad steeg met bijna 15 procent.

Voor het gehele jaar handhaaft de directie de verwachting van een winst tussen 25 miljoen en 30 miljoen gulden. Over 1993 verdiende het bedrijf 22,6 miljoen gulden netto ofwel 1,42 gulden per aandeel.

NBM Amstelland boekte in de eerste helft van 1994 een winst van 11,8 miljoen gulden (73 cent per aandeel), vergeleken met 9,2 miljoen gulden (58 cent per aandeel) in de eerste zes maanden van 1993. Het bedrijfsresultaat verbeterde van 22,9 miljoen tot 32 miljoen, terwijl de omzet toenam van 900,3 miljoen tot 994,4 miljoen gulden. De afschrijvingen werden verhoogd van 14,4 miljoen tot 15,9 miljoen, waardoor de kasstroom (afschrijvingen plus winst) van 23,6 miljoen tot 27,7 miljoen gulden opliep. De werkvoorraad van de bouwbedrijven stond dit jaar aan het eind van het eerste semester op 1,5 miljard gulden tegen een jaar eerder op 1,3 miljard.

Voor het hele jaar verwacht NBM Amstelland een omzet van 2,2 miljard gulden, 8 procent meer dan in 1993. Naar het zich laat aanzien zal het vorig jaar behaalde bedrijfsresultaat worden overtroffen. De onderneming waarschuwt dat rekening moet worden gehouden met een stijging van de rentelasten en met een vermindering van de invloed van het belang van derden. Dat komt door de overdracht van de helft van het belang van 35 procent van Indofin/Charterhouse (Inlaagdijk) in de handelsactiviteiten van het concern per 1 september. Inlaagdijk behoudt 17,5 procent in NBM-Amstelland Handel Beheer. De transactie heeft naar verwachting een gunstige invloed op de ontwikkeling van de concernuitkomsten.