N-Korea bouwt 'ijzeren gordijn' om handelszone

SEOUL, 8 SEPT. Noord-Korea is van plan een vrije economische zone in te richten in het uiterste noorden van het land, waar het grenst aan Rusland en China. Om ideeën die Pyongyang onwelgevallig zijn buiten de deur te houden zal het gebied worden afgesloten door een tachtig kilometer lange omheining.

Dit is uit Zuidkoreaanse regeringsbronnen vernomen. Een aantal bedrijven in Zuid-Korea is geïnteresseerd in het verschaffen van het materiaal voor de bouw van dit 'ijzeren gordijn', dat naar schatting 3 miljoen dollar zal kosten en door China wordt gefinancierd. “In zekere zin verkopen we hen een kooi die ze gebruiken om onszelf in bedwang te houden”, aldus Kim Ick Soo, een Noord-Korea-kenner van het Koreaanse Instituut voor Internationale Economische Politiek in Seoul.

Kim Ick Soo is ervan overtuigd dat Noord-Korea vrije economische zones nodig heeft om te kunnen overleven. De economie van het land is in een deplorabele toestand doordat het communistische leiderschap sinds 1948 consequent de juche-gedachte heeft nagestreefd. In theorie moest dit een zeer grote mate van zelfredzaamheid betekenen, maar Pyongyang wist zich vanaf de jaren zeventig alleen staande te houden door forse buitenlandse leningen. De schuld aan het buitenland bedraagt nu ruim zes miljard dollar. Met het verdwijnen van de Sovjet-Unie in 1991 viel ook de grootste handelspartner en mecenas in een klap weg. Vluchtelingen uit het noorden hebben gemeld dat verscheidene fabrieken zijn gesloten wegens gebrek aan energie en onderdelen.

Eind '91 opende Noord-Korea al twee havens in het dunbevolkte noorden met het oogmerk 'kapitalistische handel' te toe te laten, maar deze is nog onvoldoende van de grond gekomen. Het nieuwe plan is kennelijk een uitbreiding van het havenproject.

Volgens analisten in Seoul is het hervormen van de economie een van de grootste opgaven voor de Noordkoreaanse leider, Kim Jong Il, die na de dood van zijn vader op 8 juli naar voren kwam als de nieuwe sterke man. Kim is nog steeds niet 'gekroond' tot Grote Leider, de officiële aanduiding die zijn vader genoot, maar dit kan volgens waarnemers nog steeds gebeuren, mogelijk medio oktober wanneer Kim sr. honderd dagen dood is.

De Zuidkoreaanse regering publiceerde vandaag een rapport waarin is becijferd dat het op niveau brengen van de Noordkoreaanse economie - gesteld dat het communistische bewind daar in zou storten en hereniging van de twee Korea's zou volgen - over een periode van tien jaar 1.530 miljard dollar zou kosten. Een geleidelijke samenvoeging van de twee landen zou nog duurder zijn: 2.220 miljard dollar. De waarde van de Zuidkoreaanse handel was in 1992 zestig keer zo groot als die van Noord-Korea en dat verschil groeit nog steeds. In het zuiden wonen wel bijna twee keer zoveel mensen: 43 miljoen tegen 22 miljoen. (AP, Reuter)