Mobiele waterzuiveraar uitgetest op Europese Jamboree

Een moeras op wielen. Dat is de nieuwste creatie van de stichting de Twaalf Ambachten in Boxtel. Het gaat om een waterzuiveringsdemonstratieproject. In een twaalf meter lange oplegger zijn niet alleen een spoeltoilet, een urinoir en een fonteintje ondergebracht, maar ook een miniatuurmoeras van zesenhalve vierkante meter. In dit helofytenfilter staan riet en andere moerasplanten (helofyten) ingeplant in zandfilters met verticale stroming. De planten danken hun groei en bloei aan de fosfaten en andere voedingsstoffen die ze uit de faecaliën, urine en zeepresten in het vuile afvalwater halen. Na enkele maanden hebben ze zich volgens de ontwerpers al aardig gestabiliseerd.

Om te laten zien hoe mooi dat werkt leidt men het gezuiverde water naar een bassin waarin vissen rondzwemmen, het wordt gebruikt voor een spoeltoilet en met behulp van een omgekeerd osmosefilter valt er zelfs drinkwater van te maken.

Dit mobiele staaltje van milieutechnologie viel vorige week te bewonderen op de tweejaarlijkse landbouwbeurs in het Brabantse Liempde, met tienduizenden bezoekers die zich op nieuwe ontwikkelingen in de veehouderij oriënteerden. De wagen is de afgelopen zomer gebouwd voor de Europese Jamboree van de padvinders in Dronten, met de afspraak dat de stichting de Twaalf Ambachten hem tevens voor voorlichtingsdoeleinden mag gebruiken.

De demonstratiewagen bevat een septic tank, opslagtanks en distributietanks met een gezamenlijke inhoud van bijna 2000 liter. Het systeem wordt aangedreven met elektrische pompen die worden gevoed uit een accubatterij die bij voldoende zonneschijn wordt bijgeladen met zonne-energie. De zonnepanelen hebben een capaciteit van 250 watt.

Om de techniek verder te promoten gaat men nu met de demonstratiewagen de boer op. Voor afgelegen boerderijen is aansluiting op het riool vaak een kostbare zaak en dan kan volgens de stichting de Twaalf Ambachten een eigen afvalwaterzuiveringsmoerasje een prima alternatief zijn. In april van dit jaar heeft de stichting de Twaalf Ambachten in Boxtel zo'n filter gebouwd voor een naburige melkveehouderij met 80 koeien. Deze melkveehouderij kan nu, als eerste in Nederland, al zijn afvalwater langs biologische weg laten zuiveren en uit de analyses van het Waterschap de Dommel blijkt dat dat tot zeer goede resultaten leidt. In principe is het systeem overal uitvoerbaar, ook bij een gewoon rijtjeshuis. Een gemiddeld gezin met twee kinderen zou daarvoor zo'n zeven vierkante meter tuin moeten inleveren.