Minder soldaten op straat in Ulster

LONDEN, 8 SEPT. Groot-Brittannië heeft gisteren het niveau van de veiligheidsvoorzieningen in Noord-Ierland verlaagd. Op de weg tussen Belfast en Dublin verdween een aantal controleposten en in de straten van West-Belfast reden minder pantservoertuigen dan anders. Sommige militairen patrouilleerden met een baret in plaats van met een helm op hun hoofd.

Volgens de Britse premier John Major, die gisteren Nederland bezocht, is het echter nog te vroeg om te spreken over een volledige terugtrekking van de 17.000 man aan Britse troepen uit Ulster. Gerry Adams, president van Sinn Fein, de politieke vleugel van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), eiste vorige week na de afkondiging van het staakt-het-vuren door de IRA onmiddellijke demilitarisatie van alle katholieke buurten in Noord-Ierland.

Major wil daartoe eerst meer zekerheid dat het moorden in Noord-Ierland voorgoed voorbij is, zei hij gisteren bij het Catshuis in Den Haag. “In tegenstelling tot andere mensen ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid in Noord-Ierland en ik moet er zeker van zijn dat dit niet zomaar een tijdelijk bestand is maar een geloofwaardige, langdurige, permanente beëindiging van het geweld”, aldus Major

Dat betekent dat de Britse regering geen genoegen neemt met de gezamenlijke verklaring die Gerry Adams en de Ierse premier Albert Reynolds dinsdag hebben afgelegd. Daarin zeiden ze dat ze “zich volledig en absoluut gebonden voelden tot democratische, vreedzame methoden voor de oplossing van onze politieke problemen”.

Voor de Amerikaanse vice-president Al Gore is die verklaring wel afdoende, liet hij gisteren weten na een gesprek met de Ierse premier Reynolds. Gore zei dat het staakt-het-vuren van de IRA “voor zichzelf hoort te spreken”.

Dominee Paisley, de Unionistische politicus die dinsdag door Major de deur werd gewezen, noemde de premier gisteren “een dictator” en vergeleek hem met Hitler. Vertegenwoordigers van de grootste Unionistische partij deden het gedrag van Paisley af als “een goedkope publiciteitsstunt”.

    • Dick Wittenberg