Kinderagenda

Zoölogische rariteiten

Rotterdam, t/m 11 nov.

Schedels, skeletfragmenten en vlezige, op sterk water geconserveerde delen van walvisachtigen en dolfijnen die aanspoelden op de Nederlandse kust, zijn te zien in het Natuurmuseum in Rotterdam. Ze werden bijeengebracht door de Rotterdamse bioloog en leraar aan het Erasmiaans Gymnasium, dr. A.B. van Deinse, die verder veel verzamelde wat met walvissen te maken had, zoals harpoenen en een model van de walvisvaarder Willem Barentz. Op de tentoonstelling is te zien hoe knap de leraar Van Deinse zijn vondsten conserveerde: van een zorgvuldig gemonteerde schedel van een reusachtige tonijn tot walvis-ogen op sap. Geopend di t/m vr 10-17u, zo 11-17u. Toegang ƒ 2,50, kinderen 5 t/m 15 jaar ƒ 1. Westzeedijk 345 in het Museumpark, Rotterdam. Inl 010-4364222.

Zeepkisten

Rosmalen, 17 t/m 23 okt.

Met je eigen gebouwde zeepkist aan een wedstrijd meedoen, dat kan in de herfstvakantie bij het Autotron in Rosmalen waar dan de Zeepkisten Challenge '94 wordt gehouden. Om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te houden heeft de organisatie bepaald hoe de zeepkist er ongeveer uit moet zien. Het moet een houten kar zijn op rubberbanden, niet langer dan twee meter, niet breder dan 1,40 meter en niet hoger dan 1 meter. De kar mag onbemand niet meer dan 70 kilo wegen. De bestuurder moet minstens zes jaar oud zijn. Het parcours (met een bocht!) begint op een platform van drie meter hoogte en meet zo'n vijftig meter tot de finish. Je kunt je aanmelden voor de Zeepkisten Challenge '94 bij Autotron Rosmalen, Postbus 142, 5240 AC Rosmalen of via de fax van je ouders op nummer 04192-16795. Vóór 30 september doen, dan krijg je een pakket met informatie over de exacte eisen waaraan de zeepkist moet voldoen, en kun je aan de slag.

Spelend speelgoed

Utrecht, t/m 2 okt.

Vioolspelende konijnen, jonglerende apen en automatische goochelaars kun je bewonderen in het Nationaal museum van Speelklok tot Pierement, naast een prachtige collectie speeldozen. Ook is er een etalage te zien van een beroemde Parijse automatenbouwer uit 1890. In de speeldozenwerkplaats kun je meer te weten komen over de techniek door zelf te doen en te ontdekken.

T/m 2 okt. Di t/m za 10-17u, zo 13-17u. Toegang ƒ 7,50, kinderen t/m 12 jaar ƒ 4, 65+ en CJP ƒ 5. Buurkerkhof 10, Utrecht. Inl 030-312789

Smokkelroutes

's-Heerenberg, permanent

Het smokkelen naar Duitsland is uit de mode nu de Europese grenzen zijn opengesteld, maar in de jaren twintig en dertig werd dat nog driftig gedaan met koffie, boter en chocola. Vanuit Duitsland werden dan weer elektrische apparaten en fietsonderdelen naar Nederland gesmokkeld. De VVV van Montferland heeft een wandelroute van 5 km over een bekend smokkelpad uitgezet langs het voormalige smokkelcafé De Peer en langs een aantal holle bomen waar bij controles de smokkelwaar in werd verstopt. Er is ook een fietsroute van 55 kilometer uitgezet, door de groene grensstreek in de Achterhoek, met als onderdeel het Grenslandmuseum in Dinxperlo, waar allerlei attributen zijn te zien die werden gebruikt om het smokkelen tegen te gaan, en natuurlijk ook de slimmigheden van de echte smokkelaars. Het Grenslandmuseum is tot oktober geopend van di t/m za 14-17u. Het boekje met de beschrijving van de smokkelroutes is voor ƒ 2,50 verkrijgbaar bij de kantoren van de VVV Montferland in 's-Heerenberg, Zeddam en Beek. Inl 08346-63131, 08345-1486, 08363-1404.

Kermis

Den Haag, 10 t/m 25 sept.

Het Malieveld in Den Haag wordt omgetoverd in een groot pretpark met de Rekreade, een van de grootste najaarskermissen van Nederland. Op het veld staan 75 kermisattracties, die de bezoekers alle kanten op slingeren zoals de Breakdance, de Superbowl, Top Spin, en de Enterprise. Nieuw in Nederland is de Magic, die er prachtig uitziet en zulke gekke bewegingen maakt, dat het publiek alle kanten op hotsebotst. Behalve de schietsalons, grijpkranen en eenden- en vissenspelen kun je de Muizenstad bezoeken, met echte muizen, en het loopspookhuis of het Musèe automatique, met allerlei enge en rare dingen op sterk water. Als je niet misselijk bent na de zweefmolen, het reuzenrad of de achtbaan, kun je ook nog lekker gebak of wafels eten bij een van de eetkramen. De najaarskermis Rekreade op het Malieveld duurt zestien dagen en is geopend ma, di en do van 15-23u, Prinsjesdag 20 sept 11-23u, wo, zo 13-23u, vrij 15-24u en za 13-24u. Inl 06-34035051.