Honderden banen op de tocht bij Digital

ROTTERDAM, 8 SEPT. Bij het automatiseringsbedrijf Digital Equipment Nederland staan honderden banen op de tocht. Bij de komende reorganisatie zal een deel van de 2.545 werknemers intern worden herplaatst. Een nog onbekend aantal werknemers moet buiten Digital op zoek naar een nieuwe baan. Volgens de vakbond VHP zijn gedwongen ontslagen daarbij “zeker niet uitgesloten”.

Gisteren hebben de vakbonden voor het eerst overleg gevoerd met de directie van Digital Nederland over de saneringsplannen. Deze plannen maken deel uit van de voorgenomen inkrimping van het Europese personeelsbestand van Digital met ruim 7.000 personen tot 26.000. Over de hele wereld wil het Amerikaanse moederconcern in een jaar tijd het personeelsbestand van 85.000 terugbrengen tot 65.000 banen, zo maakte de onderneming twee maanden geleden bekend. “Als de Nederlandse organisatie in dezelfde mate wordt ingekrompen, zou dat een verlies van 600 tot 800 arbeidsplaatsen kunnen betekenen”, zegt VHP-bestuurder J. Sparla. Op het Utrechtse hoofdkantoor van Digital kon vanmorgen niemand commentaar geven.

Hoe de saneringsplannen voor Digital Nederland zullen uitpakken, wilde de directie gisteren nog niet aan de vakbonden meedelen. Afgesproken is volgens de VHP-bestuurder dat de onderneming in de derde week van september met concrete aantallen komt. “Wij willen dan wel eerst een visie van Digital over hoe de nieuwe organisatie er uit gaat zien en een behoorlijk sociaal plan”, aldus Sparla. Dat gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn, heeft de directie volgens hem al duidelijk gemaakt.

De reden dat Digital, gevestigd in Massachusetts, zo drastisch wil saneren, is dat de producent van zware computers en pc's al drie jaar achtereen verlies maakt. Eind juli werd bekend dat de onderneming, die een jaaromzet heeft van circa 13 miljard dollar, over het boekjaar 1993/94 een verlies (inclusief hestructureringskosten van 1,2 miljard dollar) heeft geboekt van 2,2 miljard dollar. De reorganisatie, waarbij de onderneming wordt opgesplitst in afzonderlijke eenheden die elk hun eigen produktontwikkeling, marketing en verkoop beheren, moet de onderneming in 1995 weer winstgevend maken.

In tegenstelling tot het Amerikaanse moederconcern boekte Digital Nederland de afgelopen jaren wel winst. In het vorig jaar afgeronde boekjaar steeg het netto resultaat van 20 miljoen tot 69 miljoen gulden. De omzet bleef stabiel op 931 miljoen. “Dat het in Nederland goed gaat, maakt de sanering voor de mensen hier natuurlijk extra zuur”, zegt Sparla. De VHP-bestuurder is wel blij dat Digital voor het eerst formeel overleg voert met de bonden. “De vakorganisaties zullen in deze reorganisatie een structurele rol gaan spelen”, aldus de VHP.

    • Marcella Breedeveld