Het is 'sekstember' bij Veronica

“En donderdag zijn we er weer met heel veel seks”, riep de omroepster van Veronica deze week aan het einde van de uitzendavond. We hadden net de eerste aflevering achter de rug van Red Shoe Diaries, een erotische serie van Amerikaanse makelij.

Het was een veelbelovend begin. We kennen de hang bij Veronica naar volstrekt wezenloze programma's, men grossiert daar al vanaf de oprichting in, en daarom moet het als een uitzonderlijke prestatie worden beschouwd als anno 1994 nog een programma wordt bedacht dat in zielloze suffigheid al het voorgaande overtreft. Het bleek om een variant te gaan van het type soft porno dat eind jaren vijftig voor enigszins gewaagd doorging. De katholieke ontucht van de Tiroler Alpenweiden was vervangen door anderhalf slecht geacteerd orgasme van Amerikaanse acteurs, die overdag bij McDonald's in Hollywood hamburgers staan te bakken.

De maand september wordt, ook weer volgens de omroepster, 'de sekstembermaand' van Veronica. Sekstember. Vroeger bedacht Rob Out zulke woordspelingen, maar die is uitgekocht, zodat de verdenking nu in de richting van voorzitter Joop van der Reijden en tv-directeur Joop Daalmeijer moet gaan.

“Wanneer gaan we onze seksmaand houden, Joop?”

“Als we het woordje seks erin kunnen verwerken, Joop.”

Op diezelfde bijeenkomst moet ook de slogan voor het nieuwe seizoen zijn bedacht: Keihard de lekkerste. Je zou niets liever willen dan de brainstormsessies meemaken waarop zulke vondsten worden gedaan. De beide Jopen die hun platendraaiers kraaiend opstuwen naar het hoogste niveau van verbale luciditeit, en de stilte waarin de ultieme vondst als een bom explodeert: Sekstember.

Het is toch niet zo vreemd dat zoveel genialiteit het benauwd krijgt in het publieke bestel? Erkenning voor de geboden culturele verheffing? Niets daarvan. “We zijn het spuugzat om altijd maar uitgemaakt te worden voor de kinderachtige cowboys van Hilversum”, zei Van der Reijden laatst.

Als je op hun programmering afgaat, willen Van der Reijden en Daalmeijer liever betiteld worden als de bordeelhouders van Hilversum. Waarbij ik me afvraag of je als bordeelhouder je tent erg lang draaiende kunt houden als je je klanten zó in de maling neemt als ze bij Veronica plegen te doen.

Vorige week zonden ze het programma Love life voor het eerst uit. (“Lof laif”, zei presentatrice Anita Witzler.) Het ging over overspel. “Je ziet nu steeds vaker vrouwen die een seksuele wip uit vrijetijdsbesteding erbij hebben”, wist 'seksuologe' Goedele Liekens, hèt Belgische o-la-la-meisje van de Nederlandse televisie.

In de studio zat een jong stel waarvan de vrouw overspel zou hebben gepleegd. De man keek met veel ostentatief chagrijn uit zijn ogen, af en toe een antwoord grommend. Na enkele minuten begon je door te krijgen waarnaar je zat te kijken: de buurkinderen van Joop Daalmeijer. Ze hadden af en toe moeite om hun lachen in te houden.

Het moet zó gegaan zijn: ze konden geen écht stel krijgen, want wie wil er uitgerekend bij Veronica met zijn overspel te koop lopen, waarna Joop 's avonds na de zoveelste uitputtende brainstormsessie tegen Maartje moet hebben gezegd: “Ken jij nog leuke jonge mensen?”

In de zaal zat ook nog een oudere malloot die zijn zonnebril ophield onder het roepen van allerlei aanstootgevende onzin: een mislukte achterneef van Van der Reijden.

Later op de avond kregen we nog een heuse seksdocumentaire te zien: Crazy Holland. Een reportageteam was enkele homotenten afgegaan en kon ons likkebaardend het stereotype beeld voorhouden van de bandeloze homoseksueel, die dagelijks bij voorkeur onder het oog van de Veronica-camera's zijn arm tot aan zijn elleboog in de anus van een andere bandeloze homoseksueel steekt. Het ontbrak er nog maar aan dat de vette voice over af en toe brulde: “Vieze flikkers!”

Niet dat het commentaar van deze voice over véél subtieler was. “De man die de fist fuck ondergaat, wil dat we zijn stem vervormen, zodat zijn moeder hem niet ontdekt”, zei de stem grijnzend, want hij had altijd wel geweten dat homo's stiekemerds zijn.

Op zeker moment verschenen enkele mannen in Schotse rokjes in beeld. “Wie heeft het mooiste ruitje, en wat zit eronder?” joelde de Stem van Veronica. Even later kregen we het helaas te zien, waarna de Stem het over heel Nederland uitschalde: “De winnaar toont zijn sigaar uit eigen doos!”

Ik weet het, we zijn op de wereld om geld te verdienen en een beetje plezier te hebben, maar waarom zouden ze bij Veronica toch zo beledigd zijn als iemand ze cowboys noemt? Dat waren tenslotte hardwerkende koeienherders.

    • Frits Abrahams