Geen straf voor team Verstappen

PARIJS, 8 SEPT. De internationale automobiel federatie (FIA) heeft gisteren in Parijs het Formule I-team van Benetton geen straf opgelegd voor het tankincident met Jos Verstappen tijdens de Grote Prijs van Duitsland.

Benetton moest zich verantwoorden voor het ongeluk in juli op het circuit van Hockenheim, waarbij de wagen van Verstappen bij het tanken vlam vatte. De Limburger kon ternauwernood uit zijn bolide komen. De aanklacht luidde dat er zonder toestemming een veiligheidsfilter uit de tankinstallatie was weggelaten. Volgens teammanager Briatore was daarvoor echter mondeling toestemming gegeven.

Volgens FIA-voorzitter Mosley zitten er aan het incident te veel haken en ogen om het Formule-I-team te vervolgen. “Er is te veel twijfel, verwarring en onzekerheid omtrent de ware gebeurtenissen. De FIA denkt dat een jongere medewerker van het raceteam, zonder medeweten van de leiding, het filter uit de tankinstallatie heeft gehaald.”

Bovendien is gebleken dat behalve Benetton ook het Franse team Larousse van Intertechnique, het bedrijf dat de tankinstallaties voor de racebolides maakt, toestemming heeft gekregen het filter te verwijderen. Ter verdediging voerde Benetton een brief aan van de Franse firma Larousse. Verder sprak in het voordeel dat Benetton nimmer de gebeurtenissen rond het incident heeft proberen te verdoezelen.

De FIA wees het hoger beroep af van de formatie van Briatore tegen de diskwalificatie van Michael Schumacher tijdens de Grote Prijs van België. Aan de wagen van de klassementsleider zou een te laag hangende houten bodemplaat hebben gezeten. Schumacher finishte als eerste, maar de FIA haalde hem uit de uitslag. Ook zijn schorsing van twee races bleef gehandhaafd. De Duitser negeerde tijdens de Grote Prijs van Engeland de zwarte vlag. De schorsing gaat zondag in bij de Grote Prijs van Italië.

De FIA berispte ook het team van McLaren. De beroepscommissie oordeelde dat de Britse stal tijdens de Grote Prijs van San Marino een illegale volautomatische koppeling gebruikte. Er volgt geen straf omdat het volgens de FIA draait om een technische zaak, waarbij de regels op verschillende wijzen zijn te interpreteren. (DPA/RTR/SID)