Frankrijk in ban van ontvreemde computers

PARIJS, 8 SEPT. De Franse computerfabrikant Bull heeft zijn personeel ingelicht over de diefstal van duizenden computers die in de periode tussen 1989 en 1990 zijn gestolen uit de fabriek in Angers. Volgens het weekblad Canard Enchainé, dat van de diefstal melding maakte, zou voor een bedrag van meer dan een miljard Franse francs aan computers en onderdelen bij Bull zijn ontvreemd. Het bedrijf wilde de hoogte van dit bedrag niet bevestigen.

Wel werd bevestigd dat tussen 1989 en 1990 meer dan 3.000 computers die door het bedrijf waren teruggenomen om te worden vernietigd of gereviseerd uit de fabriek van Bull zijn verdwenen. Ook zouden volgens Canard Enchainé vijftien containers met computers die bestemd waren voor de fabriek in Angers zijn verdwenen. Vijfien werknemers, waaronder twee stafmedewerkers, hebben vanwege het 'computer-schandaal' inmiddels ontslag gekregen bij Bull.

De zaak heeft dermate grote vormen aangenomen in Frankrijk dat ook de vakbonden zich er mee zijn gaan bemoeien. “Het personeel en de belastingbetaler heeft er recht op te weten wat er werkelijk is gebeurd”, stelde de communistische vakbond CGT in een communiqué. “Het gaat er niet om enkele kruimeldieven voor de vergrijpen te straffen maar de hoofdschuldigen die deze zaak hebben bedacht.”

Bull is momenteel nog eigendom van de Franse staat maar staat op de nominatie om te worden geprivatiseerd. Parijs ligt met de Europese Commissie herhaaldelijk in de clinch over de omvangrijke staatssteun voor Bull, dat zonder financiële interventie van de overheid niet meer zou hebben bestaan. In juli dit jaar maakte Bull over de eerste zes maanden van 1994 een verlies bekend van 843 miljoen francs (275 miljoen gulden). (AP)