Export goederen naar EU neemt sterk toe

ROTTERDAM, 8 SEPT. Nederland heeft in de eerste vijf maanden van 1994 een handelsoverschot gehad van 9,4 miljard gulden. Vooral de Nederlandse export naar landen van de EU is sterk toegenomen. Dit blijkt uit voorlopige gegevens van het CBS.

De invoer van goederen had in de periode januari tot en met mei een waarde van 103,4 miljard gulden. Dit is een stijging van 8 procent ten opzichte van dezelfde periode van 1993. De uitvoer van goederen bedroeg de eerste vijf maanden 112,8 miljard. De goederenstroom naar landen van de Europese Unie steeg met 9 procent tot 84,6 miljard gulden. De invoer uit landen van de Europese Unie in de periode januari-mei steeg eveneens; met 5 procent naar 61,5 miljard gulden.

Uit landen buiten de EU werd in de eerste vijf maanden van 1994 voor 41,9 miljard gulden ingevoerd, hetgeen een groei betekent van 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. De uitvoer naar niet EU-landen steeg eveneens met 12 procent en bereikte een waarde van 28,2 miljard gulden.

De invoer uit de landen van de Europese vrijhandelsassociatie steeg in de periode januari-mei met 19 procent tot 7,3 miljard gulden. De grootste stijgingen vonden plaats bij de invoer uit Noorwegen (34 procent), Zweden (24 procent) en Finland (17 procent)