Egypte laakt het Vaticaan, en prijst Iran

KAIRO, 8 SEPT. Egypte heeft het Vaticaan er gisteren van beschuldigd dat het probeert de wereld een dictaat op te leggen, naar aanleiding van zijn verzet tegen een compromis over abortus op de Wereldbevolkingsconferentie in Kairo. “Regeert het Vaticaan de wereld”, vroeg de Egyptische minister van bevolking, Maher Mahran, zich af. “Als ze niet willen onderhandelen, waarom kwamen ze dan?”

Het Vaticaan en een tiental bondgenoten, voornamelijk uit Latijns-Amerika, dwarsboomde gisteren een abortus-compromis waar de overgrote meerderheid van de delegaties zich wel in kon vinden. De kwestie dreigt de hele conferentie te gaan domineren, en de aandacht af te leiden van de werkelijke centrale kwesties, bevolkingsgroei en ontwikkeling.

De Egyptische president Mubarak prees vandaag daarentegen voor het eerst Iran voor zijn inbreng in de conferentie. Iran had aanvankelijk de zijde van het Vaticaan gekozen inzake abortus, maar ging dinsdag akkoord met een Europees compromisvoorstel. De Iraanse delegatieleider onderstreepte gisteren “voor een doelmatige, positieve en reformistische aanwezigheid” in Kairo te zijn. (Reuter)