Daling van beurs Londen drukt stemming A'dam

AMSTERDAM, 8 SEPT. De forse daling van de aandelenkoersen in Londen, waar het FTSE-koersgemiddelde 34 punten daalde, drukte vanmorgen de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs.

AMSTERDAM Op de beurs viel niet veel te beleven. De meeste hoofdfondsen noteerden gelijk tot enkele dubbeltjes lager. De aandacht richtte zich voornamelijk op kleinere fondsen. De Amsterdam EOE-index kalfde iets af. Rond het middaguur noteerde de beursthermometer 0,45 punt lager op 414,72 punten.

De effectenhandel had te lijden onder de forse koersval in Londen, waar tegenvallende bedrijfsresultaten de FTSE-index in de ochtenduren liefst 34 punten omlaag drukten op 3.169 punten. De licht hogere opening van Frankfurt kon dit niet compenseren. Ook de driekwart cent hogere dollarkoers op 1,7390 gulden liet beleggers koud.

Zij hadden meer oog voor het toenemende verschil in direct rendement op aandelen en obligaties. Door de sterke stijging van de lange rente in de afgelopen dagen leveren obligaties momenteel drie keer zoveel op als aandelen. De kans dat deze kloof weldra wordt gedicht, achten handelaren klein. “We mogen blij zijn als we de schade kunnen beperken tot een horizontale beweging”, aldus een handelaar.

Ter beurze wordt er vanuit gegaan dat de AEX-index de komende weken zal schommelen tussen de 400 en 414 punten. “Veel verder zullen de koersen gezien de goede bedrijfsresultaten niet dalen”, meende een handelaar.

Procentueel gezien de grootste stijger was aanvankelijk Fortis Amev, die zes dubbeltjes toevoegde op 75,30 gulden. De koerswinst van de bank-verzekeraar smolt weg nadat Fortis Amev bekend maakte dat de netto winst over het eerste half jaar is gestegen met 16 procent. Relatief gezien een grote daler was KNP BT, dat vijftig cent daalde op 51 gulden. Ook Elsevier presteerde matig. Het uitgeversfonds moest 1,50 gulden terug op 166 gulden.

Bij de internationals was het beeld verdeeld. Akzo Nobel en KLM lieten beide een dubbeltje liggen. Koninklijke Olie daalde tachtig cent op 197,40 gulden. Philips noteerde fractioneel hoger en Unilever bleef onveranderd.

Op de parallelmarkt werden goede halfjaarcijfers van Van Melle beloond met 4 gulden koerswinst op 120 gulden. Procentueel gezien helemaal fors was de koerssprong van Pie Medical. Deze fabrikant van medische apparatuur, die over het eerste halfjaar weer winst boekte, sprong 1,40 gulden omhoog op 6,10 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren lager gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde daalde met 12,45 punten tot 3.886,25 punten en verspeelde daarmee de winst van de voorgaande dag. Het aantal lager sluitende fondsen was iets groter dan het aantal stijgers. De omzet kwam uit op een behoorlijk totaal van 291 miljoen aandelen.

Er viel evenals dinsdag weinig te beleven op de beurs. Het Dow Jones-gemiddelde stond de hele dag op verlies. Handelaren schreven dat toe aan koersdalingen op de obligatiemarkt. De winnaars waren vooral te vinden onder de elektronicafondsen, die het vorige week moeilijk hadden.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio gingen de aandelenkoersen omlaag. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 106,02 punten ofwel 0,5 procent tot 19.917,78 en sloot daarmee voor het eerst sinds 10 mei onder de grens van 20.000. Handelaren schreven de koersverliezen vooral toe aan technische factoren.