Chung vertrekt na schikking bij Parijse opera

PARIJS, 8 SEPT. Myung Whun Chung, de dirigent en muzikaal directeur van de Parijse opera Bastille heeft zijn juridisch gevecht tegen de opera gewonnen, maar hij trekt aan het kortste eind. De Koreaanse artistiek leider van de roerige opera mag de Simon Boccanegra van Verdi dirigeren en staat daarna op straat, met twee jaar salaris op zak.

Dat is de uitkomst van het taaie gevecht dat deze zomer heeft gewoed tussen Chung, die vanaf 1989 voor het opera-orkest staat, en de nieuwe directie van de Opéra de Paris. Volgens de in '95 aantredende intendant Hugues Gall was aan Chung door de vorige directeur, Pierre Bergé, een exorbitant ruim contract gegund.

Dat contract liep tot 2000 en bood Chung algehele artistieke zeggenschap over programmering en artiestenkeus, plus een honorarium dat gebruikelijke tarieven in het buitenland verre te boven ging, aldus Gall. Chung wilde van de artistieke zeggenschap geen afstand doen, maar verklaarde zich bereid desnoods voor niets verder te dirigeren. De interim-directie brak de onderhandelingen af en ontsloeg Chung medio augustus. De rechter verklaarde die daad nietig en drong aan op een schikking. Die is nu getroffen. Chung zei intens verdrietig te zijn over zijn overwinning.