Charles bloot maar zonder geslacht in Bild Zeitung

LONDEN, 8 SEPT. Komt er aan de honger naar koninklijk naakt dan nooit een einde? Eerst verscheen een schaars geklede Sarah Ferguson, hertogin van York, in de Britse kranten, sabbelend op een teen van haar minnaar. Later mochten we prinses Diana bewonderen in haar strakke aerobicspakje terwijl ze in een sportschool fitnessoefeningen deed. En nu dan eindelijk prins Charles die zojuist heeft gedoucht.

Een loerende fotograaf is er in geslaagd de Britse troonopvolger met een telelens te achtervolgen tot in de badkamer van het Franse kasteel waar hij vakantie hield. Het resultaat staat vandaag op de voorpagina van Bild Zeitung, de grootste Duitse ochtendkrant. 'Koninklijk! Charles naakt in de zon' schreeuwt de botervette kop. Daaronder kijkt de prins van Wales met zijn bekende gekwelde blik de lezer aan. Over een schouder is een handdoek gedrapeerd.

Die handdoek bedekt niet het kruis van de prins en toch blijft zijn geslacht verborgen. Dat ligt niet aan de kwaliteit van de foto, die beroerd is, maar aan de zelfcensuur van Bild. De Duitse krant heeft het toch niet aangedurfd om de prins helemaal naakt af te beelden. Daarom zijn de koninlijke genitaliën met behulp van computergestuurde beeldmanipulatie verwijderd, waardoor de prins volledig sexeloos wordt. Ook het Franse weekblad Paris Match dat vandaag een fotoserie van prins Charles publiceert, heeft zijn geslacht vakkundig weggeretoucheerd.

Het Britse koninklijk huis heeft de publikaties onmiddellijk in scherpe bewoordingen veroordeeld. Een woordvoerder spreekt over “een flagrante inbreuk op de privacy”. Hij zegt dat juridische stappen worden overwogen.

Het boulevardblad The Sun, de grootste krant van Groot-Brittannië, toont vandaag op de voorpagina een nep-vorstin die de “kroonjuwelen” van haar 'zoon' inspecteert. De krant meldt dat Paris Match circa 80.000 gulden voor de foto betaald heeft. Geen van de Britse sensatiebladen laat zich uit over een mogelijke publikatie van de foto. Juristen zeggen dat afdrukken van de foto in strijd is met de Britse privacy-wetgeving en zeker tot een rechtszaak zou leiden.