Auteur James Clavell overleden

LONDEN, 8 SEPT. James Clavell, scenarioschrijver en auteur van de bestseller Shogun is dindag in zijn woonplaats Vevey in Zwitserland overleden, zo deelde zijn uitgever gisteren mee. Clavell die 69 werd, schreef scenario's voor onder meer The Fly, The Great Escape en To Sir With Love, films die grote bezoekersaantallen trokken. Van zijn romans King Rat, Noble House, Tai-Pan en Shogun, die alle in het Verre Oosten speelden, werden succesvolle televisieseries gemaakt. Zijn laatste roman Gai-Jin, die vorig jaar verscheen, werd een internationale bestseller. De in Australië geboren Clavell groeide op in Engeland en werd in 1963 Amerikaans staatsburger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij in het Verre Oosten. Vanaf 1941 was hij drie jaar lang krijgsgevangene van de Japanners. In een interview met de San Francisco Chronicle uit 1993 zegt Clavell:“ Ik ben voor mijn achttiende zo vaak aan de dood ontsnapt dat ik het leven waardeer op een manier die de meeste mensen vreemd is.”(APE/Reuter)