Athene kwaad over uitspraken in proces in Tirana

TIRANA/ATHENE, 8 SEPT. Vijf leiders van de Griekse minderheid in Albanië zijn gisteren veroordeeld tot straffen van zes tot acht jaar gevangenis wegens spionage voor Griekenland. Griekenland heeft onmiddellijk gereageerd door zijn ambassadeur uit Tirana terug te roepen en zijn troepenmacht langs de grens te versterken.

Tegen de vijf, allen leiders van de organisatie van de Griekse minderheid in Albanië, Omonia, was zeven tot negen jaar gevangenisstraf geëist. Ze werden schuldig bevonden aan contacten met de Griekse geheime dienst, het verschaffen van militaire informatie en het aannemen van geld voor het kopen van wapens.

Volgens de president van de rechtbank, Martin Deda, is de schuld van de beklaagden “bewezen door hun eigen verklaringen en door verklaringen van getuigen”. “Uw misdaden bedreigden het bestaan van Albanië”, aldus Deda. De vijf verdachten hebben volgens de rechtbankpresident getracht gepensioneerde officieren van Griekse afkomst te recruteren voor de Griekse geheime dienst. Volgens Deda heeft Omonia van de Griekse regering 30 miljoen drachmen (130.000 dollar) aangenomen om de Griekse minderheid te bewapenen met de uiteindelijke bedoeling Zuid-Albanië af te scheiden en bij Griekenland te voegen.

Het proces werd bijgewoond door internationale waarnemers en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties.

In een reactie op de uitspraak heeft Griekenland zijn ambassadeur in Tirana “voor overleg” naar Athene teruggeroepen. De Griekse minister van defensie, Arsenis, kondigde een versterking van de Griekse troepenmacht langs de grens aan. Griekenland heeft de afgelopen weken als vergelding al 45.000 Albanese zwartwerkers het land uitgezet. De leider van de Griekse oppositie, Milthiades Evert, riep gisteren op tot de sluiting van de grens met Albanië, de deportatie van alle - naar schatting 300.000 tot 400.000 - illegale Albanezen en de bevriezing van alle Albanese tegoeden in Griekenland. (Reuter, AP, AFP)