ABN Amro brengt bod uit op aandelen Poolse Interbank

ROTTERDAM, 8 SEPT. ABN Amro heeft een bod uitgebracht op het volledige aandelenpakket van de Poolse Interbank. Op dit moment is de bank daarover in gesprek met de Poolse centrale bank. Ook de Deutsche Bank heeft belangstelling voor een overname van Interbank.

Interbank, dat voor een kwart in handen is van de centrale bank, leidt op dit moment een nogal kwakkelend bestaan. Vorig jaar leed de bank een verlies van 34 miljard zloty (2,7 miljoen gulden), op een balanstotaal van 490 miljard zloty (39 miljoen gulden). Volgens ABN Amro biedt Interbank echter wel interessante perspectieven. Een eventuele overname van Interbank past volgens de woordvoerder “in ons streven uit te breiden in Oost-Europa”. Interbank heeft een vergunning om zaken te doen met zowel particuliere als zakelijke klanten.

ABN Amro streeft er naar om honderd procent van de aandelen in handen te krijgen. “Op die basis onderhandelen wij met de centrale bank”, aldus de bank. Hoewel Interbank slechts voor 24 procent eigendom is van de Poolse centrale bank, heeft deze bank wel 45,3 procent van de stemgerechtigde aandelen in handen. Het resterende deel van Interbank is in handen van particuliere partijen. De centrale bank van Polen beslist geheel zelfstandig over eventuele verkoop en de uitgifte van bankvergunningen aan buitenlandse partijen.

ABN Amro is in Polen al actief via een minderheidsbelang in de op de zakelijke markt gerichte IBP-Bank. Andere aandeelhouders in IBP zijn Crédit Lyonnais en de Italiaanse Banca Commerciale. Behalve ABN Amro en de Deutsche Bank hebben nog acht andere, niet nader bekende buitenlandse banken interesse voor de opening van volwaardige filialen in Polen. De Poolse centrale bank heeft de uitgifte van bankvergunningen aan buitenlandse concerns drie jaar geleden gestaakt. Alleen voor een recente joint venture tussen de Dresdner Bank en Banque Nationale de Paris is een uitzondering gemaakt.