Werken voor de kost; Aantal minuten dat een arbeider in de industrie met een gemiddeld bruto loon moet werken voor verschillende produkten (1953-1993)

Grafiek: Zeldzaam zijn de jaren waarin het gemiddelde prijsniveau in Nederland niet stijgt. Ondanks de stijgende prijzen is het leven de laatste veertig jaar relatief een stuk goedkoper geworden. Een arbeider moest in 1953 elf minuten werken om een liter volle melk te kopen. Vorig jaar hoefde dezelfde arbeider nog slechts vier minuten te werken voor dezelfde hoeveelheid melk. En melk is dan nog het produkt dat relatief het minst in prijs is gedaald. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De vergelijking gaat uit van bruto lonen. Indien gekeken wordt naar wat een arbeider daadwerkelijk in zijn loonzakje krijgt, dan moet een arbeider natuurlijk veel langer werken voordat hij de produkten kan kopen.

In Duitsland heeft het Institut der Deutschen Wirtschaft dezelfde vergelijking gemaakt. Ondanks de hogere lonen in de Duitse industrie kan een arbeider niet meer spullen kopen. In Nederland verdient een arbeider in vier minuten een kilogram suiker, bij de oosterburen duurt het een minuut langer. Bij 1 liter volle melk is de situatie precies omgedraaid, dan moet juist de Nederlandse arbeider een minuut langer werken dan zijn Duitse collega.

    • Niek den Tex