Waterpoloërs wacht vandaag cruciaal duel tegen Kroatië

ROME, 7 SEPT. Het Nederlandse waterpoloteam kent zijn plaats weer. Na overwinningen op de Verenigde Staten (8-7) en Roemenië (9-6) eerder deze week, waardoor de formatie van coach Ivo Trumbic zich plaatste bij de laatste acht van het WK-toernooi in Rome, verloor het mannenteam gisteren kansloos van Spanje: 16-7. De ontmoeting van vandaag tegen Kroatië is de laatste kans om de halve finale te bereiken. Alleen bij winst plaatst Nederland zich voor de halve finale.

Nederland kon de Spaanse ploeg, verliezend finalist bij de Olympische Spelen in Barcelona, een minuut of tien bijbenen. Na de 5-5 in de tweede periode liet het verschil in klasse zich gelden. Met name door toedoen van het bij vlagen sublieme duo Manuel Estiarte en Jordi Sans, tezamen goed voor negen treffers, werden de waterpoloërs binnen een mum van tijd volledig weggespeeld.

Voor een deel had de ploeg dat aan zichzelf te wijten. Door onnodig balverlies en het niet uitbuiten van een overtalsituatie liepen de Spanjaarden in de tweede periode uit naar een comfortabele 9-6 voorsprong.

Ook het gemis van Harry van der Meer deed zich voelen. De aanvaller kreeg in het duel met Roemenië een trap in de rug en moest geblesseerd aan de kant blijven. Het is twijfelachtig of hij vandaag kan meedoen tegen Kroatië.

De Nederlandse vrouwen brachten het er beter van af. Naaste concurrent Hongarije werd simpel met 8-5 opzij gezet. Nederland bezet nu samen met Hongarije de eerste plaats in poule A. Vandaag kan Rusland op gelijke hoogte komen door winst op Canada.