Voor Europese Commissie nog vacature open

DEN HAAG, 7 SEPT. Nederland krijgt tot het eind van de maand de tijd een kandidaat voor te dragen voor een post in de nieuwe Europese Commissie.

Dat is de in januari aantredende voorzitter van de commissie J. Santer gisteravond overeengekomen met premier Kok en minister van buitenlandse zaken Van Mierlo.

Santer maakt een rondreis langs de Europese hoofdsteden om te zien wat de wensen zijn van de regeringen bij de bezetting van de posten in de Commissie. Nederland wil vasthouden aan de post buitenlandse betrekkingen en wil in dat geval commissaris Van den Broek in Brussel handhaven. Wordt de post buitenlandse betrekkingen minder belangrijk omdat delen van de portefeuille door andere commissarissen zulen worden behartigd dan wil Nederland een zware post in de commissie als landbouw of transport. In dat geval zal de regering een andere kandidaat voordragen afkomstig uit de VVD of de PvdA.

Minister Van Mierlo zei na afloop dat er voldoende capabele mensen voor de Commissie te vinden zijn. Het aantal commissarissen neemt toe van 17 naar 21, omdat de EU wordt uitgebreid met Noorwegen, Zweden, Finland en Oostenrijk. Om voldoende werk te vinden voor het grotere aantal commissarissen zouden portefeuilles opgedeeld moeten worden. Wordt er geknaagd aan buitenlandse betrekkingen, hetgeen de Fransen nu al voorstellen, dan geeft Nederland die post op en opteert voor een zwaardere post. Van Mierlo zei na afloop van het gesprek met Santer dat de nieuwe voorzitter voor een haast onmogelijke taak staat om de wensen van de lidstaten voor de nieuwe commissie te honoreren.

Ambtenaren bij de Europese Unie vragen zich af of er wel voldoende werk is voor 21 commissarissen. In het verleden heeft commissaris Van den Broek zijn positie moeten bevechten. Tussen hem en de Brit Leon Brittan die buitenlandse handel voor zijn rekening neemt, was er veelvuldig verschil van mening over de inhoud van de twee portefeuilles en de verantwoordelijkheden. Santer wil tot duidelijke afspraken komen.