Van Nevel is titel definitief kwijt

BRUSSEL, 7 SEPT. De Vlaamse musicus Paul van Nevel is zijn titel van 'Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen' definitief kwijt. De Vlaamse minister van cultuur, Hugo Weckx, heeft dat gistermiddag besloten.

Van Nevel - dirigent en leider van het Huelgas Ensemble en een belangrijk specialist in de uitvoering van oude muziek - werd afgelopen zomer door een rechtbank in Bologna bij verstek veroordeeld wegens het ontvreemden van manuscripten uit de Civico Bibliografico Musicale van Bologna. De zaak heeft in België voor grote opschudding gezorgd.

Van Nevel, die onder andere les geeft aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, ontkent de beschuldiging dat hij in 1988 enkele zeldzame en kostbare muziekstukken heeft gestolen, waaronder een partituur van een sonate van Corelli (1653 - 1713). Van Nevel zou daaruit de stempels van het museum in Bologna hebben verwijderd en sommige stukken vervolgens hebben verkocht aan het Conservatorium in Gent en aan het Koninklijk Instrumentenmuseum in Brussel.

Van Nevel heeft inmiddels aangekondigd dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Volgens minister Weckx kan de gerechtelijke procedure nog jaren duren en staat de schuld van Van Nevel dan ook niet vast. Maar door de eerste veroordeling en de publiciteit die daaraan werd gegeven, aldus Weckx, komt “de persoonlijke integriteit van de heer Van Nevel” ernstig ter discussie. Dit is “op zichzelf onverenigbaar met de titel van cultureel ambassadeur.”

Ook de andere, onschuldige, leden van het muziekgezelschap Huelgas worden de dupe van de affaire. Ook zij verliezen het ambassadeursschap omdat het onmogelijk is in de titel onderscheid te maken tussen Van Nevel zelf en het ensemble Huelgas, aldus de verklaring van Weckx. “Paul van Nevel en Huelgas vormen immers één artistiek geheel en de titel van Cultureel Ambassadeur werd hen gezamenlijk toegekend.”

Weckx heeft wel toegezegd dat hij al geplande optredens van het muziekensemble in onder andere Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje zal blijven subsidiëren. Hij wil niet dat plaatselijke organisatoren, het publiek en de leden van het ensemble de dupe worden.