Stich eenvoudig naar kwartfinale

NEW YORK, 7 SEPT. De Duitser Michael Stich heeft zich opgeworpen als de belangrijkste concurrent van de Amerikaan Andre Agassi voor de titel op de open Amerikaanse tenniskampioenschappen in New York. Stich versloeg gisteren met opvallend gemak Jevgeni Kafelnikov, waar hij de laatste vier ontmoetingen van had verloren. De 20-jarige Rus liet zijn hoofd hangen nadat hij de tie-break van de eerste set met 10-8 had verloren: 7-6, 6-3 en 6-2.

Voor het eerst in de geschiedenis van de US Open slaagden de bovenste drie spelers van de plaatsingslijst er niet in de kwartfinales te halen. Met de uitschakeling van achtereenvolgens Sampras, Ivanisevic, Bruguera, Edberg, Chang, Becker en Medvedev zijn al zeven van de acht geplaatste spelers uit het toernooi verdwenen. Stich, de nummer vier, is de enige overlevende.

De Wimbledon-winnaars Stich (1991) en Agassi (1992) zijn bovendien de enige kwartfinalisten die al eerder een grand-slamtoernooi hebben gewonnen. Agassi krijgt het op weg naar de finale zwaarder dan Stich. Hij moet vannacht eerst winnen van de Oostenrijker Thomas Muster en zal dan in de halve finale waarschijnlijk stuiten op de Amerikaan Todd Martin, halve finalist op Wimbledon en finalist in Melbourne. Martin speelt in de kwartfinale tegen de Duitser Bernd Karbacher. Stich speelt morgen eerst tegen de Zweed Jonas Bjorkman en treft in de halve finale de winnaar van de wedstrijd tussen de Tsjech Karel Novacek en de Peruaan Jaime Yzaga.

Bij de vrouwen spelen Gabriela Sabatini en Aranxta Sanchez-Vicario tegen elkaar in de halve finale. Sabatini won de US Open in 1990, maar heeft de afgelopen twee jaar zelfs geen enkel klein toernooi op haar naam kunnen schrijven. De moeite die ze gisteren had om de partij te beslissen tegen Gigi Fernandez (6-2 en 7-5), geeft haar weinig kans tegen de overtuigend spelende Sanchez, die de Japanse Date versloeg met 6-3 en 6-0.

De Nederlanders Paul Haarhuis en Jacco Eltingh bereikten vannacht met een moeizame overwinning op Adams/Olhovsky (7-6 5-7 7-6) de halve finales van het dubbeltoernooi. Daarin spelen ze tegen Wayne Ferreira en Mark Knowles, die wonnen van Tom Nijssen en Cyril Suk.