SAUCE CHEVRETTE

Koude gemengde groentegerechten aangemaakt met een lekkere dressing waren deze warme zomer vrijwel dagelijkse kost in mijn huishouden. De groenten wisselen, de dressings wisselen, maar een constante wordt gevormd door die verrukkelijke krieltjes of vastkokende aardappels (Opperdoezen bijvoorbeeld). De sauce chevrette is een snel te maken koude saus op basis van pittige zachte geitekaas die uitstekend smaakt over de mix van bijtgaar gekookte en afgekoelde zomergroenten.

Voor 3 personen:

300 gram ongeschrapte krieltjes, overlangs in kwarten 150 gram snijbonen, schuinsweg in korte stukjes gesneden 1/2 niet te grote courgette, ongeschild en in dobbelsteentjes 3 hardgekookte eieren, gepeld en in partjes

Voor de saus:

100 gram zachte Franse geitekaas (korst verwijderd) 1/8 liter room 2 eetlepels olijfolie extra vierge zout en versgemalen peper 2 eetlepels fijngeknipte bieslook

Kook de groenten, apart van elkaar, bijtgaar in flink gezouten en kokend water. Schep ze uit het water, laat ze uitlekken in een vergiet en doe ze bij elkaar op een grote platte schaal. Maak de saus: prak de geitekaas fijn, doe de kaas over in een kom en roer er lepelsgewijs room door tot een lichtgebonden saus is verkregen. Roer nu de olijfolie door de saus en breng haar op smaak met zout, veel peper en de bieslook. Giet de saus over de lauwe groenten, schep ze luchtigjes om en decoreer de schaal met de partjes ei. Geef er apart zonodig nog een frisse groene salade bij.

    • Florine Boucher