Reisbureaus boeken 9 procent meer klanten

DEN HAAG, 7 SEPT. De Nederlandse reisbureaus die zijn aangesloten bij de ANVR (het overgrote deel van de branche) hebben tot 21 augustus drie miljoen passagiers geboekt. Dat is negen procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De grootste stijging deed zich voor bij de vliegreizen (18 procent), de scherpste daling bij de treinreizen (14 procent).

De grootste procentuele stijging bij de vliegreizen deed zich voor op Malta (60 procent). Ook gingen meer vakantiegangers door de lucht naar Italië (48 procent) en Portugal (44 procent). Het luchtvakantieverkeer op Turkije zakte met 39 procent.

De stijging met één procent van de busreizen is toe te schrijven aan de pendels, vooral op Spanje, die bijna 30 procent meer passagiers naar hun vakantieadres brachten. Spanje neemt driekwart van het pendelverkeer voor zijn rekening. Bij de excursiereizen (min zeven procent) boekte de grootste markt - Frankrijk met onder andere EuroDisney - een stijging met een procent.

Het aantal autopassagiers groeide met vijf procent. Frankrijk is hier de belangrijkste bestemming met ongeveer 30 procent van de boekingen. Deze bestemming ligt 14 procent voor op 1993. Het aantal autovakanties naar Spanje groeide met 44 procent.