Personeel Boskalis slijt belang

ROTTERDAM, 7 AUG. Het personeel van het baggerconcern Koninklijke Boskalis Westminster heeft zijn belang in het eigen bedrijf verkocht. De werknemers verdienen daarmee per persoon gemiddeld tienduizenden guldens tot enkele tonnen belastingvrij.

De bank ABN Amro heeft de aandelen, die indirect een belang van ongeveer 20 procent vertegenwoordigen, overgenomen van het personeel en enkele andere beleggers. Het pakket wordt door ABN Amro onderhands doorverkocht aan institutionele beleggers in binnen- en buitenland voor 40,80 gulden per aandeel. De totale opbrengst van het pakket van 4.562.500 aandelen komt daarmee op ongeveer 180 miljoen miljoen, waarvan ABN Amro een onbekend percentage krijgt.

Het aandeel Boskalis daalde vanmorgen met een dubbeltje tot 41,10 gulden. Gisteren was de koers gisteren na bekendmaking van de verkoop al 70 cent gedaald. De verkoop is in zoverre geen verrassing dat vijf jaar geleden daarover al afspraken zijn gemaakt.

Het personeelsbelang dat nu is verzilverd vormt een overblijfsel van de grootscheepse reddingsoperatie halverwege de jaren tachtig. De Stichting Credit Support, een consortium van 52 banken dat Boskalis met een reorganisatie in leven had gehouden, verkocht in 1989 zijn 12,5 miljoen preferente aandelen aan een aantal betrokkenen. De aandelen werden ondergebracht bij de daarvoor opgerichte Boskalis Trust, dat daarmee een belang van 50 procent in Boskalis verwierf. Van de 12,5 miljoen aandelen kwamen 5 miljoen aandelen (40 procent) in handen van de Stichting Administratiekantoor Boskalis Trust, dat de participatiebewijzen voor 10 gulden per stuk doorplaatste.

Ongeveer 400 personeelsleden verwierven op deze manier 2,5 miljoen participatiebewijzen, gemiddeld 6.250 stukken per persoon. Dat kostte de werknemers gemiddeld elk 62.500 gulden. Op de Amsterdamse effectenbeurs wordt geschat dat ABN Amro voor een aandeel iets meer dan 40 gulden heeft betaald, zodat de opbrengst gemiddeld 250.000 gulden per persoon is. Van de gemiddelde opbrengst van 190.000 gulden hoeft niets aan de fiscus te worden afgedragen, omdat in Nederland koerswinsten belastingvrij zijn.

De andere 2,5 miljoen aandelen werden in 1989 door de Stichting Administratiekantoor Boskalis Trust geplaatst bij het pensioenfonds van Boskalis (625.000 stukken) en de onderneming zelf (ruim 1,7 miljoen stukken). Vanaf 1990 verkocht Boskalis de 1,7 miljoen stukken aan de 2200 werknemers, onder meer door een certificaat dat per 1 januari 1991 recht gaf op 80 participatiebewijzen en nog eens 100 opties. De opbrengst van de aandelen die op deze manier zijn verworven is lager - enkele duizenden, soms tienduizenden guldens - doordat de koers van Boskalis de afgelopen jaren is opgelopen.

De liquidatie van het belang van de Stichting Administratiekantoor Boskalis Trust heeft geen invloed op de overige belanghebbenden in de Boskalis Trust. Investeringsmaatschappij HAL, de bank ABN Amro en verzekeraar Delta Lloyd handhaven hun belang in de trust en daarmee hun percentage in het totale aandelenkapitaal van Boskalis. HAL heeft indirect 22,4 procent, ABN Amro 5,4 procent en Delta Lloyd 3,7 procent.

In 1989 werd ook de Belgische baggeraar J.J. de Cloedt aandeelhouder in de trust met 10 procent (dus indirect voor 5 procent in het totale aandelenkapitaal). Hoewel De Cloedt volgens Boskalis nog steeds aandeelhouder is, wil de baggeronderneming niet zeggen met welk percentage en of dat nog steeds via de trust loopt.